Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

De kat op liefdespad

Tussen zes en twaalf maanden worden de poezen geslachtsrijp. De katers doen er iets langer over en worden gemiddeld tussen acht en twaalf maanden geslachtsrijp. In die periode verandert hun uiterlijk geleidelijk onder invloed van de geslachtshormonen. Katers krijgen grotere teelballen en een dikkere kop waardoor ze imposanter lijken. Katers die gecastreerd werden voor ze de geslachtsrijpe leeftijd bereiken, ontwikkelen al deze kenmerken niet.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >

De paartijd van de kat

De paartijd begint meestal in februari, rond deze tijd van het jaar worden de kattinnen krols. Een krolse poes vertoont heel typisch gedrag: ze wordt extra knuffelig en weet met zichzelf geen blijf. Iedereen en alles wordt met kopjes vertroeteld, van mensenbenen tot meubilair.

liefdesleven van katten

Ze rolt over de vloer, steekt haar achterlijf in de lucht en jammert om een geïnteresseerde kater te lokken. Ze maakt hierbij heel wat geluidjes: van sensueel kirren tot luidkeels jammeren en gefrustreerd grommen. Raak je haar aan dan zal ze reflexmatig in de paarhouding gaan staan.

De krolsheid zal gemiddeld tien tot vijftien dagen duren en maakt heel wat katteneigenaren gek van ergernis. Poezen die in deze periode niet gedekt worden, kunnen om de drie à vier weken weer krols worden. Raskatten worden meestal maar twee keer per jaar krols. Eind oktober eindigt de paartijd. De poes scheidt tijdens de paartijd een geur af om mogelijke aanbidders te lokken…

De ongecastreerde katers worden in de paarperiode agressiever tegenover hun soortgenoten. Ze bakenen hun territorium af en sproeien op diverse plaatsen urine om hun geur te verspreiden. Het doordringende geurspoor vormt hun ‘visitekaartje’ voor gewillige damespoezen. Sommige katers gaan op zwerftocht voor een aantal dagen, op zoek naar een krols vrouwtje om mee te paren…

Hofmakerij

Katten staan er om bekend veel tijd te besteden aan hofmakerij van het krolse vrouwtje. De katers geven niet op en vertonen veel geduld en volharding in het veroveren van hun ‘grote liefde’. Een kattin heeft echter meerdere aanbidders dus moeten de katers strijden om het vrouwtje. Dit resulteert in het typische geroep en gehuil dat ’s nachts soms urenlang duurt. Ook gevechten blijven meestal niet uit.

Uiteindelijk is het de kattin die beslist welk mannetje haar mag benaderen. De uitverkoren minnaar van de poes treedt naar voren terwijl hij zachte en vragende geluidjes maakt. Hij benadert haar heel voorzichtig: soms lijkt het wel een spelletje ‘één, twee, drie piano’ waarbij de kater naar voren snelt zodra de kattin even weg kijkt en weer snel gaat zitten zodra het vrouwtje hem in ‘t oog krijgt. Hij weet dat ze zal slaan of weglopen wanneer hij overhaast te werk gaat.

Het paren van katten

Het mannetje neemt het vrouwtje bij haar nekvel en bestijgt haar. Het vrouwtje zal zich door die aanpak instinctief stil houden, net zoals een kitten die bij zijn nekvel wordt vastgenomen. Het vrouwtje neemt de paarhouding aan en de paring kan beginnen. De daad zelf duurt maar enkele luttele seconden. Wanneer de kater zich terugtrekt, schreeuwt de poes het uit. De penis van een kater zit namelijk vol kleine weerhaakjes die langs de vaginawand van het vrouwtje schrapen, enkel bij het terugtrekken.

Een leuke ervaring is het voor de vrouwtjespoes dus beslist niet! Zoals alles in de natuur hebben die ‘haakjes’ wel een functie: de schok zal er voor zorgen dat er een eicel loskomt waardoor de kattin bevrucht kan raken. Een kattin heeft dus geen maandelijkse eisprong zoals de mens, maar bij de paring zelf!

Dit kan plaatsvinden in een periode van 24 uren na de paring. Na de paring wassen de poezen zich schoon en rusten ze uit. Daarna begint het weer van voren af aan. Katten zijn allesbehalve trouwe partners: de mannetjes bevruchten meerdere vrouwtjes en de vrouwtjes paren met meerdere mannetjes. Zo komt het dat een nest jonge katjes van verschillende vaders kan zijn! Hier eindigt het liefdesavontuur, en start het nieuwe leven…jonge kittens 🙂

kat drinkt is gelukkig

De krolse poes

De krolse periode

Wanneer uw kat krols wordt, is dit het teken dan ze vruchtbaar is en gedekt wil worden. Meestal vindt de krolse periode één keer plaats in het voorjaar en één keer in het najaar. Poezen kunnen krols worden vanaf de leeftijd van 4 maanden. Meestal gebeurt dit echter tussen de 6de en de 12de levensmaand.

Een poes met een ‘normale’ cyclus zal één keer per jaar krols worden. De krolsheid duurt meestal enkele weken aan één stuk. Vooral jonge poezen kunnen erg onregelmatig krols worden, de krolsheid kan dus vaker of minder vaak voorkomen. Ook de duur van de krolse periode kan variëren. Sommige poezen zijn maar enkele dagen krols.

De kat in de pubertijd en de optie van steriliseren

Opgelet…Wanneer uw kat voor de eerste keer krols is, dan is dit het teken dat ze in haar puberteit is gekomen en vanaf nu ook nakomelingen kan voortbrengen. Een niet gesteriliseerde kattin kunt u dus beter niet naar buiten laten gaan tijdens de krolse periode. De kans dat ze zwanger terug keert is zeer groot.

Kattinnen kunnen wel twee nestjes kittens per jaar voorbrengen. Een nestje telt gemiddeld tussen de drie en de zes kittens. Indien u dus niet van plan bent om te fokken, is uw kat laten steriliseren de beste optie. Er bestaat ook een poezenpil om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan, maar deze is zeer kankerverwekkend voor uw kat.

Krols gedrag

De krolsheid is vaak een erg frustrerende tijd, zowel voor de kat als haar baasje. Sommige katteneigenaars lopen de muren op van het gedrag van hun kat tijdens de krolse periode. Een krolse poes vertoont dan ook erg eigenaardig gedrag. Ze zal onrustig en zoekend zijn, en kan daarbij erg langdurig en luidruchtig miauwen. Zo proberen ze de aanwezige mannetjes in de buurt te roepen.

Een krolse poes zal met haar buik over de grond schuren en haar kont in de lucht steken, zeker wanneer ze gestreeld of aangeraakt wordt. Ze neemt hierbij de paarhouding aan. Ze is ook extra aanhankelijk en wilt veelvuldig gestreeld en aangehaald worden. Ze zal zich meer tegen meubels, muren en haar favoriete mensen aanwrijven om haar geur te verspreiden. Sommige krolse poezen laten zelfs kleine beetjes urine achter in huis om hun geursporen te verspreiden. Ook de afscheiding uit de vagina geurt aanlokkelijk voor de katers uit de buurt.

Oplossingen van de krolse periode

Remedies hiervoor zoeken is best een gedoe. Er is weinig dat u kunt doen aan de symptomen van de krolsheid. Enkel wachten tot de krolsheid weer voorbij is. U kunt uw kat in deze periode wel wat extra vertroetelen en wat meer aandacht geven. Maar een krolse kattin voelt zich erg gefrustreerd wanneer ze niet gedekt kan worden, uw kat laten ‘helpen’ is dus de beste optie.

krolse kat

Sterilisatie

De enige echte remedie tegen krolsheid is een sterilisatie, waarbij de baarmoeder en de eileiders worden weggehaald. De operatie kan best plaatsvinden op een leeftijd van zes maanden. Best op een moment dat de poes niet krols is. De kat zal hierna rustiger worden omdat de drift om zich voort te planten verdwijnt. Een gesteriliseerde kat heeft wel de neiging om meer te eten, dus u moet de voeding in de gaten houden, zodat ze niet te veel verdikt. Op de verpakking van de kattenvoeding staat aangegeven hoeveel uw kat mag eten.

Een enkele keer kan een kattin toch nog krols worden na een sterilisatie, maar dit is erg uitzonderlijk, want door het weghalen van de inwendige geslachtorganen worden er ook geen vrouwelijke hormonen in het lichaam verspreid, verantwoordelijk voor het krolse gedrag. Er zijn nog voordelen verbonden aan de sterilisatie van uw kat, zo zal ze minder territoriaal worden en is ook de kans op urine sproeien en krabben veel minder groot.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >