Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Ontwikkeling van kittens

Ontwikkeling van kittens

kittenDe eerste week
De eerste week zijn de kittens nog doof en blind. De oortjes zijn gevouwen en de oogjes zijn gesloten.  Het reukvermogen is wel al goed ontwikkelt, dit helpt de kittens om de weg naar de tepel te vinden. Zo kunnen ze melk drinken bij de moederpoes. Vooraleer er melk uit de tepel komt, vloeit er colostrum uit. Dit is een voedzame stof die de kittens beschermt tegen ziektes en infecties. De eerste weken doen de kittens niets anders dan melk drinken en slapen. De kittens drinken ongeveer om de twee a drie uur. In de eerste week zal het gewicht van de kittens daardoor bijna verdubbelen. Enkele dagen na de geboorte valt de verdroogde navelstreng van de buikjes af.  
De kittens kunnen nog niet miauwen, enkel piepen. Wanneer ze drinken kunnen ze wel al zachtjes spinnen. De moederpoes blijft heel veel bij haar kleintjes, en verlaat het nest enkel om zelf te eten en haar behoefte te doen. Wanneer de moederpoes even weg is, kruipen de kittens dicht bij elkaar om warm te blijven. Het is belangrijk dat de kittens in deze fase voldoende rust hebben om goed te ontwikkelen. Je kunt daarom best nog geen bezoek ontvangen. Maak het de moederpoes en kleintjes zo aangenaam mogelijk. Voorzie een stille, donkere, verwarmde omgeving. 
De kittens hebben nog maar weinig lichaamscontrole. Ze kunnen enkel een beetje wriemelend kruipen, en hun bewegingen gebeuren nog heel schokkerig en trekkend. De moederpoes wast de kittens met haar tong. Door over het buikje van de kittens te likken komt een melkachtige stof vrij uit hun anus, op doe manier kunnen de kittens ontlasten. De moederpoes likt de melkachtige stof op, zo blijft het nest schoon.  

kittenTwee tot drie weken
De kittens krijgen steeds meer lichaamscontrole. Ze kunnen nu al wat beter kruipen. Soms richten ze zich rechtop, al lijkt hun hoofd vaak nog te zwaar voor hen. De oogjes zijn open gegaan, al hebben de kittens nog geen scherp zicht. Ze zien vooral schaduwen en bewegingen. De oortjes zijn ook open gegaan, de kittens kunnen nu horen en reageren op geluiden. Ze beginnen stilaan hun eigen lichaam en dat van hun soortgenootjes te verkennen. Ze sabbelen soms op hun eigen pootjes of de ledematen van hun nestgenoten. Op deze leeftijd komen de eerste tandjes door. 

Drie tot vier weken
De kittens leren nu stilaan stappen. Ze beginnen nu ook te stoeien en te spelen met elkaar. Eerst slaan ze alleen maar met hun pootjes, daarna gaan ze ook echt bijten en stoeien. Wanneer de kittens te hevig zijn, worden ze door de moederpoos of hun nestgenootjes gecorrigeerd. Dit gebeurd door luid piepen of bijten. Rond deze leeftijd mogen de kittens gestreeld worden, zo worden ze menselijke aanrakingen gewoon. Op die manier raken ze beter gesocialiseerd. Het zicht van de kittens is nu ook beter ontwikkelt. 

Vier tot vijf weken
De kittens beginnen nu ook buiten het nest op verkenning te gaan. Het is daarbij belangrijk dat ze aan veel wennen, zoals geluiden in het huis (radio, tv,…), allerlei voorwerpen, andere huisdieren, enzovoort. let wel op de veiligheid! Rond deze tijd beginnen de kittens stilaan te wennen aan vast voer. Ze beginnen naast de moedermelk ook zacht vleesvoer en daarna ook kittenbrokjes te eten. Ze leren ook aanvullend water drinken. Zodra de kittens starten met vast voer, stopt de moederpoes met de ontlasting op te likken. Nu moeten de kittens zelf op de kattenbak leren gaan. Katten zijn van nature heel zindelijke dieren, ze leren de kattenbak relatief snel gebruiken. Door hen er een paar keer op te zetten na het eten, en door imitatie van de moederpoes. Het eerste drolletje kan pijnlijk zijn voor de kittens, mogelijk zullen ze luid piepen die eerste keren op de kattenbak. De kittens beginnen zichzelf stilaan te verzorgen, en doen zelf een ‘kattenwasje’. 

kittenZes tot zeven weken
Vast voedsel eten gaat steeds beter, de kittens hebben nu hun volledige melkgebit. De kittens drinken nog steeds aanvullend moedermelk. Rond deze leeftijd worden de kittens heel actief: ze doen niets liever dan met soortgenootjes spelen, achter speeltjes springen en door het huis rennen. De kittens zitten in volle ontwikkeling en leren elke dag bij. Vanaf zeven weken mogen de kittens wettelijk gezien van de moederpoes gescheiden worden, al is het voor de ontwikkeling van de kittens aanbevolen om te wachten tot een leeftijd van twaalf weken. 

Acht to negen weken
Rond negen weken kan de kitten ingeënt worden. Een herhalingsspuitje volgt op twaalf weken. 

Hoe gaat het nu verder?
Na drie maanden verliezen de meeste kittens hun blauwe oogkleur, en wordt de definitieve oogkleur zichtbaar. Enkele vaak voorkomende  oogkleuren zijn groen, geel, bruin of grijs. Van vijf tot negen maanden raken de katten in hun puberteit. Ze worden nu stilaan geslachtrijp. Vanaf zes maanden kun je je kat laten steriliseren of castreren. Op zes maanden is het gebit van een kat volledig ontwikkelt. Je kunt nu ook overschakelen op voer voor een volwassen kat.