Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Overlijden van je kat

Een kat maakt bij heel wat kattenliefhebbers deel uit van het gezin. Je deelt lief en leed. Wanneer je geliefde troeteldier komt te overlijden, kan dat veel hartzeer veroorzaken. Al is de levensduur van een kat aanzienlijk korter dan die van de mens, toch heeft je kleine huistijger een hele poos deel uitgemaakt van je leven, wat het afscheid vaak moeilijk maakt. Je kat kan op diverse manieren aan zijn einde zijn gekomen…

Een natuurlijke dood

De gemiddelde levensduur van een kat is ongeveer vijftien jaar. Rond deze leeftijd kan je kat door de ouderdom een natuurlijke dood sterven. Al kan een kat ook hoogbejaard worden, rond de negentien à twintig jaar oud. Heel wat katten komen echter helaas onfortuinlijk om het leven, door een ongeval of verkeersongeluk bijvoorbeeld. Dergelijke gebeurtenis is een heel traumatische ervaring voor menig katteneigenaar.

Euthanasie

Een kat kan ook voor zijn dood aan een ernstige ziekte lijden en soms is euthanasie nodig om het dier onnodig lijden te besparen. Dit is een moeilijk besluit om te nemen, maar een dierenarts zal dit nooit zonder reden voorstellen. Hij kan je hierin het beste adviseren door de genezingskansen van je kat in te schatten. Het uiteindelijke besluit ligt echter altijd bij jou. Je kunt de dierenarts ook vragen om de kat bij je thuis te laten inslapen zodat je in een vredige omgeving afscheid kunt nemen van je kat. Op die manier bespaar je je kat ook de rit naar de dierenarts en kan je geliefde huisdier in alle rust overlijden.

Als je de overleden kat achterlaat bij de dierenarts zal het dier voor destructie worden opgehaald. Het lichaampje zal vernietigd worden in een grote installatie. Veel kattenliefhebbers hebben het hier moeilijk mee aangezien ze jarenlang zo’n innige band hebben gehad met hun viervoeter. Voor wie dit wenst zijn er ook alternatieven.

Je kat begraven

Vaak begraven mensen hun overleden huisdier in de tuin maar dit is verboden omwille van de grondkwaliteit. Te veel stoffelijke resten zorgt voor vervuiling van de bodem. Er zijn in België en Nederland ook speciale dierenbegraafplaatsen. Hier kun je uit verschillende formules kiezen: je kan je kat wel of niet in een kistje laten begraven, je kan kiezen voor een kleine plechtigheid of niet, je kan wel of geen gedenksteen plaatsen. Je kan zelfs kiezen voor een familiegraf indien je er meerdere huisdieren wilt laten begraven.

Crematie

Je kan je kat ook laten cremeren in een speciaal dierencrematorium. Dit kan collectief of individueel gebeuren. Bij een collectieve crematie worden meerdere dieren tegelijkertijd gecremeerd en wordt de as op een strooiveldje uitgestrooid. Bij een individuele crematie kan de as op een zelfgekozen plaats uitgestrooid worden of in een urne bewaard worden. De urne kan bijgezet worden in de urnentuin of meegenomen naar huis. Je kunt er ook voor kiezen om de as te laten verwerken in een halsketting, ring, etc.

In de rouw

Een huisdiereigenaar rouwt gemiddeld 8,5 maand om zijn of haar overleden huisdier.
Al zal menig kat voor altijd een speciaal plekje behouden in de herinnering van zijn baasje… Hij heeft je doen lachen met zijn gekke fratsen en veel genegenheid en liefde geschonken, er zijn heel wat mooie momenten om te koesteren!