Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Europese korthaar

Herkomst Europese korthaar
Europese korthaarDe Europese korthaar was één van de eerste rassen die op kattenshows te bewonderen waren. Uit de literatuur en de beeldende kunst kan afgeleid worden dat de oudste gedomesticeerde katten kortharige katten waren. Langharige katten kent men in Europa pas vanaf de 16de eeuw.

Over de herkomst van de Europese korthaar heerst wat verwarring. Voor 1982 bestonden er nog twee verschillende soorten kattenrassen die beiden de benaming ‘Europese korthaar’ droegen en eenzelfde rasstandaard hadden. Het gaat hier om de Europese korthaar die op het vasteland van Europa werd gefokt, en de Europese korthaar ontstaan uit het fokken van kortharige boerenhuiskatten uit Scandinavië. Het eerste ras droeg invloeden met zich mee van de Perzische langhaar, zoals een kortere snuit en een dikkere vacht. De Scandinavische korthaar droeg deze invloeden niet. Om verwarring te voorkomen heeft de kattenbond in 1982 beslist om een onderscheid te maken en een aparte rasstandaard op te stellen. Tegenwoordig is de Scandinavische Europese Korthaar de enige kat die deze benaming nog mag dragen. De aanverwante rassen zijn de Britse Korthaar (Groot Brittannië) en de Amerikaanse Korthaar (Verenigde Staten).

Omdat het ras er vrij ‘gewoontjes’ uitziet te midden van al die exotische kattenrassen, is het fokken van de Europese korthaar niet bijzonder populair. De katten worden bijna uitsluitend in hun land van herkomst Zweden gefokt. Daar zijn ze ook regelmatig te zien op tentoonstellingen en wedstrijden. Over het algemeen zijn ze minder duur in aanschaf dan een andere raskat.

Europese korthaar
Uiterlijk Europese korthaar
De Europese korthaar ziet er qua uiterlijk uit als een gewone huis-tuin-keukenkat zoals je ze in de meeste dorpen en steden tegenkomt. De vacht is kort, zacht en glanzend. De beharing moet dicht aaneengesloten zijn en plat liggen, een uitstaande vacht is niet volgens de rasstandaard. De vachtkleuren mogen alleen natuurlijke kleuren zijn: zwart, rood, blauw, crème of effen wit. Er mogen ook aftekeningen of tijgerpatronen in de vacht voorkomen. De vacht is eenvoudig te verzorgen, gewoon af en toe eens borstelen om de overtollige haren weg te halen.

Europese Korthaarkatten zijn middelgroot van formaat met een gespierd lijf. De poten zijn gemiddeld van lengte met ronde voetjes. De staart is vrij dik aan de basis en versmalt naar het uiteinde toe met een afgeronde punt.

De Europese korthaar heeft middelgrote rechtopstaande oren met een afgeronde punt en een relatief grote kop met goed ontwikkelde wangen. De kop heeft een ronde vorm, maar zeker niet zo uitgesproken als bij de Britse Korthaar. De ogen zijn rond en mogen elke kleur hebben die bij de vachtkleur past, zoals geel, groen of oranje. Bij witte katten zijn blauwe ogen of ogen in twee verschillende kleuren ook toegestaan.

Europese korthaarDoordat de voorouders van de Europese korthaar heel divers zijn, is het een gezond en sterk ras, zonder doorgefokte zwakke plekken. Ze zijn weinig vatbaar voor ziektes en aandoeningen en leven ook tamelijk lang. Met wat geluk worden ze wel 20 jaar oud!

Karakter Europese korthaar
Het karakter van de Europese korthaar is net zoals bij gewone huiskatten heel uiteenlopend. Sommige katten zijn heel sociaal en liggen graag op schoot, andere katten zijn dan weer erg zelfstandig en vertoeven liefst van al buiten. Het zijn goede muizenvangers. Over het algemeen zijn het intelligente en speelse dieren. Vriendelijk en sociaal naar mensen en andere katten toe, ze houden van gezelschap. Met wat tijd en geduld kunnen ze ook wennen aan een hond.