Voer. Krabpaal. Speeltje. Ga naar de Kattenwinkel op Bol

Munchkin

Gechiedenis Munchkin

De Munchkin is een kattenras dat op z’n zachts gezegd tot de verbeelding spreekt. Munchkinkatten zien er erg vreemd en grappig uit met hun kenmerkend korte voor- en achterpootjes. Het ras doet daarom denken aan de kattige variant op het hondenras de Teckel. Hoe komt deze kat nu aan zijn uitzonderlijk korte pootjes?

Oorsprong van het ras

De Munchkin is oorspronkelijk afkomstig uit de staat Louisiana in Amerika. In 1982 beviel een zwarte poes, Blackberry genaamd, van kittens met wel erg korte pootjes. Het gen dat aan de basis lag van deze spontane mutatie bleek dominant te zijn. De korte pootjes werden veroorzaakt door de erfelijke afwijking Achondroplasie. Deze groeistoornis verstoort de lengtegroei van de botten en het kraakbeen. Daardoor zijn de ledematen, in dit geval de pootjes, ernstig verkort en heeft de romp een normale lengte. Het komt bij veel soorten zoogdieren in uitzonderlijke gevallen voor. Sindsdien werd er een fokprogramma opgericht om het ras uit te breiden. Nochtans werd in de jaren ’30 dit soort katten al gesignaleerd in Engeland, maar in de Tweede Wereldoorlog is men ze uit het oog verloren.

Uiterlijk Munchkin

De Munchkin heeft, op zijn sterk verkorte poten na, het uiterlijk van een huiskat en komt voor in alle mogelijke kleuren en patrooncombinaties in zowel langhaar als korthaar.
Het opmerkelijkste aan het uiterlijk van de Munchkinkat zijn natuurlijk zijn kenmerkende korte poten. Toch is de Munchkin heel beweeglijk: hij heeft stevige spieren en een gemiddelde botstructuur. Op de korte pootjes na heeft de Munchkin het uiterlijk van een gewone huis-tuin-en-keukenkat.

Het hoofd heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek met afgeronde zijden. De schedel is afgerond met een vlak voorhoofd. Hierdoor heeft de munchkin een vrij ronde kop (net zoals bijvoorbeeld een Scottish Fold) De wangen kunnen, vooral bij katers, breed zijn. Hij heeft een middellange neus met een lichte stop. Zijn kin is stevig maar steekt niet uit. Op zijn hoofd staan driehoekige, vrij brede en rechte oren.

De ogen zijn groot en walnootvormig. Ze staan vrij ver uit elkaar en zijn lichtjes schuin geplaatst. Er is geen verband tussen de oog- en de vachtkleur.

De Munchkin heeft een middelgroot lijf met een ronde borst. De ruggengraat is even buigzaam als bij andere rassen. Zijn botten en spieren zijn gemiddeld tot goed ontwikkeld. Het ras weegt gemiddeld zo’n 2,5 tot 4 kg.

De Munchkin bestaat zowel met kortharige als langharige vacht. De vacht heeft een zijdeachtige structuur. Diverse vachtkleuren zijn mogelijk, alle kleuren zijn toegestaan. Het ras heeft een vrij dikke staart die hoog en rechtop gedragen wordt tijdens het bewegen. De vachtverzorging is hetzelfde als bij andere katten. De vacht moet één keer per week geborsteld worden. Om je kat goed te verzorgen moet dit bij langharige katten vaker gebeuren om klitten te vermijden.

Erkenning Munchkin

In 1991 werd in Madison Square Garden in New York de eerste kat met korte pootjes tentoon gesteld. De kat werd Teckelkat of Bassetkat genoemd. Het ras werd later vernoemd naar de dwergen uit Munchkinland, gekend uit de befaamde film ‘The Wizard of Oz‘ 1939).

In 1995 werd het ras door de T.I.C.A. erkend. Datzelfde jaar werd een rasstandaard opgesteld. Omstreeks 1993 verschenen de eerste Munchkins in Frankrijk. In Nederland is het ras niet erkend. In België enkel door een aantal kattenverenigingen.

Het ras zorgt voor controverse binnen de raskattenfederaties. Omdat de kat niet goed kan springen door zijn korte pootjes, wordt hij beperkt in zijn bewegingsvrijheid. De wereld van de kat speelt zich vaak af in de hoogte, aangezien katten heel graag overal op kruipen en springen. Daardoor wordt het ras in veel overkoepelende kattenorganisaties beschouwd als een ongewenste mutatie. Naast de beperking in springen heeft het ras weinig hinder van zijn korte pootjes. Tijdens het lopen merk je amper verschil met een ‘gewone’ kat.

Erfelijkheid Munchkin

De kortpotigheid van de Munchkin wordt veroorzaakt door een bij zoogdieren incidenteel voorkomende erfelijke afwijking, achondroplasie. Dit is een autosomaal dominant verervende groeistoornis waarbij de kraakbeenvorming in het proces van de lengtegroei van de botten gestoord is. Hierbij zijn de ledematen, armen en benen, ernstig verkort en heeft de romp een normale lengte. Bij de kat zowel als bij de mens is er sprake van homozygote lethaliteit.

Karakter Munchkin

Munchkinkatten zijn meestal erg sociaal en aanhankelijk. Ze kunnen goed overweg met soortgenoten. Ook honden vormen meestal geen probleem. Het zijn speelse katten die ook goed met kinderen overweg kunnen. Het gezinsleven is voor hen daarom een ideale omgeving! Dit is een kat waar je best mee kan knuffelen. Ook is dit een kat die je dankzij zijn karakter redelijk makkelijk aan een riempje kan leren lopen.

Handige katten links:

  1. Bol shoppen >
  2. Shop boeken op Bol >
  3. Univé >