Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Turkse Angora

De Turkse Angora is het oudste langhaar ras ter wereld. Vreemd als je dan vandaag de dag ziet dat alle rassen die afstammen van de Turkse Angora (de Pers, de Maine Coon en de Noorse Boskat bijvoorbeeld) de Turkse Angora in populariteit zijn voorbij gestreefd.

Geschiedenis Turkse Angora
De Turkse Angora was rond 1700 erg geliefd aan het Franse hof en menig edelman beschouwde het als een eer

als hij zo'n witte langharige kat kon bemachtigen. Kooplieden en kruisridders hadden deze katten meegenomen uit Turkije. Europese kolonisten namen eeuwen later hun eigen Europese katten mee naar Amerika en Canada. De Turkse Angora was, via de Vikingen, al aanwezig.

Uit deze mix van Europese huiskatten, inheemse katten en de Turkse Angora ontstond in de Amerikaanse staat Maine de Maine Coon.

Turkse AngoraRond de eeuwwisseling was men uit onwetendheid begonnen om de Turkse Angora te kruisen met de grotere en grover gebouwde Afghaanse kat. Hierdoor kwam men aan de Perzische kat. Dit kattenras werd erg populair waardoor de Turkse Angora in het vergeethoekje raakte en zelfs op uitsterven stond. De Turkse regering heeft een aantal dierentuinen opdracht gegeven een fokprogramma op te stellen om in ieder geval de witte Turkse Angora voor uitsterven te behoeden. Pas in het begin van de jaren zestig nam de belangstelling voor de Turkse Angora in met name Amerika weer iets toe. Door de positie die de witte Turkse Angora heeft, was het vrijwel onmogelijk om deze kat te importeren. Maar uiteindelijk is het gelukt om op legale wijze een paar paartjes naar Amerika te halen. Via shows in Amerika werd de belangstelling weer iets groter en door import uit Amerika en later ook rechtstreeks uit Turkije kwam dit ras weer terug in de West-Europese landen.

Met een kleurtje
In het begin hield men zich alleen bezig met de fok van de witte Turkse Angora. Gekleurde dieren werden als een foutje aangemerkt. Gelukkig heeft men ingezien dat ook de gekleurde dieren wel degelijk Turkse Angora's zijn, vandaar dat nu ook alle natuurlijke kleuren worden erkend. Dit zijn zwart, blauw, rood, crème en schildpad en verder de effen of diverse tabby-patronen. Ook zilver hoort tot de mogelijkheden en dit alles met of zonder wit. Ook het Van-patroon en Harlekijn begint een vertrouwd beeld te worden. Ondanks wat in sommige boeken wordt vermeld zijn lilac en chocolate absoluut geen natuurlijke kleuren. Deze kleuren komen voor bij de Angora Cat. Dit is een in Engeland gecreëerd ras, omdat het invoeren van onder andere katten door de strenge wettelijke bepalingen (bijvoorbeeld zes maanden quarantaine) vrijwel ondoenlijk was. Er bestaat dus een levensgroot verschil tussen de Turkse Angora en de Angora Cat.

Sierlijk verschijning
De Turkse Angora is een sierlijke, oosterse gebouwde halflanghaar-kat. Een zijdeachtige vacht, iets dat vooral bij de gekleurde dieren erg opvalt, een pluimstaart, een broek en een op het lijf wat langere vacht met kraag.

Turkse AngoraDe volwassen poezen wegen gemiddeld zo'n drie kilo, de katers vijf tot zes kilo. Tot op hoge leeftijd zijn ze speels en blijven ze nieuwsgierig. Kortom een echte kroelkat. Meestal kiest de Turkse Angora een favoriet uit, en hij of zij zal dat merken ook. Zij of hij wordt overladen door attenties, knabbelen aan je oor of tenen, op je schouder gaan zitten en er niet meer af willen. Ze helpen mee de krant lezen, en met een beetje pech gaan ze ook mee in bad of onder de douche. Het zijn wel praters, maar geen zeurders. Andere kattenrassen verdragen ze goed, ook honden zijn meestal geen probleem.

Gezond natuurras
Al met al is de Turkse Angora een gezond natuurras dat erg op mensen is gericht. Bedenk echter dat het geen kat is die alleen maar mooi ligt te zijn; het is een intelligente en speelse kat. Een kat ook die – als hij aandacht wil – dit opeist, goedschiks of kwaadschiks. En die aandacht krijgt hij gegarandeerd.