Voer. Krabpaal. Speeltje. Ga naar de Kattenwinkel op Bol

Savannah

De Savannah spreekt to de verbeelding met zijn indrukwekkende verschijning en exotisch gevlekte vacht. Ook zijn afkomst is op z’n minst exotisch te noemen. De Savannah stamt namelijk af van de Serval, een soort reuzenkat die op de Afrikaanse grasvlakte leeft.

De Serval als voorouders
Servals zijn slanke dieren met een lange nek en lage poten. Ze hebben een oranjebruine vacht met zwarte vlekken en strepen. Ze hebben de grootste oren van alle katachtigen en kunnen ook heel goed horen. Servals leven vooral overdag. Ze zoeken beschutting in het struikgewas en leven in het buurt van water. Ze jagen vooral op knaagdieren en andere kleine prooien. Ze leven solitair op een eigen territorium.

Kruising van het ras
Judee Frank, de persoon die gestart is met het fokken van dit kattenras, wilde een kat met het prachtige uiterlijk van een Serval, maar besefte dat een wild dier niet zomaar te temmen is. Daarom besloot hij het ras te kruisen, wat een hele opgave is aangezien er vaak onvruchtbaarheid heerst bij de nakomelingen van een kruising tussen wilde kattensoorten en huiskatten. Vooral bij katers is dit een gekend probleem. Ook wil niet elke Serval een huiskat dekken, en kan het verschil in draagtijd soms problemen opleveren.

De Savannah is dus oorspronkelijk een kruising tussen een Serval en een huiskat. Door die kruising combineert de Savannah twee deugden: ze hebben het prachtige lichaam van een Serval en ze verschillen in karakter niet met een normale huiskat. De eerste poes die uit deze kruising geboren werd, kreeg de naam Savannah. Deze naam zou later als de officiële rasnaam gebruikt worden. De naam van dit kattenras verwijst verder ook naar zijn herkomst: de Afrikaanse savanne waar de voorouder van dit ras, de Serval, leeft.

Graad van afstamming
De graad van afstamming wordt aangeduid met F en een nummer. Hoe lager het nummer, hoe dichter de Savannah nog bij de oorspronkelijke Serval ligt. Bij een F1 is er nog 53% Serval aanwezig, bij een F2 nog 29% Serval en bij een F3 slechts 19% Serval. Een Savannah SBT is een raskat die minstens vier generaties van zijn voorouder de Serval is verwijderd. Het dier stamt dan af van vijf generaties pure Savannah. De raskatten worden minder groot en zijn rustiger van aard. Ze zijn daardoor makkelijker als huisdier te houden in een gezin. Over het algemeen geldt: hoe dichter de kat genetisch bij de Serval staat, hoe groter de kat zal worden.

SavannahEen zeldzaam ras
De Savannah is nog een jong ras. Wereldwijd zijn er nog niet veel fokkers, wellicht een honderdtal. In onze streken is het nog een heel zeldzaam ras. Het ras is erkend bij de Tica en een aantal onafhankelijke kattenverenigingen. Hij kan geshowd worden vanaf de derde generatie, de wilde Serval mag dus hoogstens een overgrootouder zijn. Bij de Nederlandse onafhankelijke verenigingen kan de Savannah alleen in de huisdierklasse geshowd worden.

Uiterlijk Savannah
De katers zijn over het algemeen groter dan de poezen. Het gewicht varieert tussen de vier en de zeven kilo. Savannah katten groeien langzaam en bereiken pas op hun derde levensjaar hun volledige hoogte en gewicht.

De Savannah heeft een groot en lenig lijf. Het is een grote, slanke, elegante kat. Opmerkelijk is de trotse houding en de lange hals. Het is een goed gespierde kattensoort met veel kracht. Vooral de sprongkracht is heel groot. De kop van een Savannah is vrij klein in vergelijking met zijn lange slanke lijf. Hij beschikt over een stel grote oren hoog op de kop geplaatst. Strepen op de achterkant van de oren zijn gewenst.

De vacht is vrij kort van lengte en heeft een ruwe structuur. Qua kleur is de vacht zwart gevlekt met een oranjegouden grondkleur. Het ras bestaat ook in zilver gevlekt, effen zwart en zwart smoke. Die kleuren zijn ontstaan door het kruisen met andere rassen, om het ras te versterken.

De ogen hebben een opvallende vorm: de bovenzijnde van het oog is driehoekig gevormd, terwijl de onderkant van het oog eerder een amandelvorm heeft. De kleur van de ogen is afhankelijk van de vachtkleur, diepe kleuren hebben echter de voorkeur. De staart is gemiddeld van lengte en dikte en is gestreept.

SavannahKarakter Savannah
Deze kattensoort heeft een sterke persoonlijkheid met een open karakter. De Savannah is erg nieuwsgierig van aard. Ze zijn ook altijd in de buurt van mensen te vinden. Ze hebben een sterke band met hun eigenaar. Het is een speels ras en ze blijven ook speels tot op latere leeftijd. Ze zijn zachtaardig van karakter, maar in onbekende situaties is een Savannah-kat eerder teruggetrokken en voorzichtig. Het is een erg intelligent ras en beschikt daardoor over een uitstekend leervermogen. Dit maakt hen een makkelijk te trainen ras, zo kun je hen bijvoorbeeld snel met een tuigje leren lopen.

Een Savannah gaat goed samen met kinderen en andere huisdieren, ze zijn erg sociaal. Qua verzorging heeft een Savannah geen andere zorgen nodig dan een normale kat. Ze krijgen dezelfde inentingen en dezelfde voeding. Een Savannah wordt met gemak zestien jaar en ouder, een hoge leeftijd voor een kat! Leuke wetenswaardigheid: in tegenstelling tot de meeste katten houdt de Savannah van water!

Wetenswaardigheden Savannah
Dit ras is geen goede optie om op een klein appartementje te houden. Het ras heeft
veel ruimte nodig, zeker vanwege zijn grootte en achtergrond. Het is trouwens wettelijk niet toegestaan om een Savannah kat vrij buiten te laten lopen. Wettelijk gezien valt de Savannah immers onder de Serval, een wild dier dat niet zomaar los mag lopen. Indien je je kat naar buiten wilt laten gaan, zul je dus voor een buitenkooi moeten zorgen.

Qua prijs is een Savannah kat duurder dan de meeste andere kattenrassen. De prijzen starten vanaf 2000 euro en lopen hoog op naargelang fokkwaliteiten en showprijzen.