Voer. Krabpaal. Speeltje. Ga naar de Kattenwinkel op Bol

FIP


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Wat is FIP precies?
Iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens iets over gehoord, tenminste als je katten hebt. Maar wat houdt het in en wat zijn de gevolgen?? Daar wil ik hier op ingaan. FIP is letterlijk een besmettelijke buikvlies ontsteking.

Er zijn twee vormen van FIP, de droge en de natte vorm, ze worden beide veroorzaakt door het corona-virus. Maar dit virus veroorzaakt meer ziektes, dus het vaststellen in het bloed of je kat antistoffen tegen dit virus maakt heeft weinig zin, door stress kunnen de waardes omhoog schieten…of een onschuldige verkoudheid…

Waaraan zie je dan dat een kat FIP heeft?

Bij de droge vorm merk je in eerste instantie niet veel, de kat wordt lusteloos, wil niet meer zoveel eten als anders, speelt minder. Vage tekenen dus. Later wordt de kat wel ziek en dan is het laatste stadium aangebroken en gaat het snel. De kat raakt meestal in een soort coma, en dan zul je niet veel keus hebben, je moet je dierbare kat in laten slapen.

De natte vorm heeft een veel typerender beeld, je ziet aan zo’n kat dat hij niet lekker in zijn vacht zit, dof, futloos, ook een wisselende koorts treedt op, maar als je dat niet meet, weet je dat niet. De kat eet niet, speelt niet, is duidelijk ziek. Dan vormt zich het zo bekende dradentrekkende vocht in de buikholte, dat zie je wel, de kat heeft een buik als een ballonnetje, hoe dik.. ligt aan de mate van vordering.

De dierenarts kan door wat vocht uit de buikholte te halen, of door middel van een echo zien of het FIP is. Het vocht is typerend, wel helder maar stroperig en dradentrekkend.

Er is geen geneesmiddel tegen FIP, helaas, de professoren in Utrecht en ook in andere landen doen ze veel onderzoek maar ze weten ook nog niet veel. Zo komt het bij sommige huishoudens maar bij èèn kat voor, terwijl het ook kan zijn dat er meer katten aan sterven. Het heet dus besmettelijk te zijn, maar is het niet altijd, dat maakt het zo moeilijk. Ook denkt men dat het genetisch bepaald wordt. Maar niets weet men zeker. Stress schijnt een factor te zijn, maar dan moet de kat wel al gevoelig zijn voor het virus.

Het is dus een sluipende ziekte waar men nog geen vat op heeft.

Maar geen enkele kat overleeft FIP. Dat is het harde van deze ziekte. Als je kat overlijdt aan FIP, ben je geneigd in paniek te raken vanwege het besmettingsgevaar voor je andere kat[ten]. Het beste is om het met je dierenarts te besreken, hij zal weten welke vorm het is en wat hij denkt over de besmettingskans. Wel is het verstandig om op de kat sectie te laten verrichten, ten eerste voor je eigen zekerheid, ten tweede om de professoren te helpen, hoe meer zij weten, hoe eerder er misschien een remedie wordt gevonden. Helaas is dit vooralsnog toekomstmuziek….

Dat het niet altijd op heel korte termijn fataal af hoeft te lopen kunt u hier lezen in het verhaal van Brigitte.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.