Wat is leukemie bij de kat? Is er iets tegen te doen? Is het te voorkomen?
Wat is leukemie precies…
Leukemie is een virus, waarbij de witte bloedcellen niet meer of eerst minder gaan functioneren. De witte bloedcellen zijn er om o.a. infecties tegen te gaan, dus het geval van een tekort is duidelijk, de kat is vatbaar voor heel veel dingen. Dat uit zich in zeer diverse klachten. Wel zichtbaar is de bleekheid van de slijmvliezen, de dierenarts kijkt daar ook altijd naar. Door het bloed te onderzoeken, kan aangetoond worden of de kat besmet is met het virus, zo ja, is er geen middel om de kat te genezen. Als de kat niet besmet is, kan er een zgn. leukemie enting gegeven worden, dit is een vrij kostbare enting, maar wel betrouwbaar. En deze wordt wel aan dekkaters gegeven die veel poezen ter dekking krijgen. En tevens, als je met je poes ter dekking gaat zal zij ook op leukemie getest moeten zijn. Logisch, gezien de besmettingskans.
De besmetting kan via speeksel of via urine en feces. Dus in principe is een goede hygiëne zoals altijd noodzakelijk. Eerst merk je aan een kat niet veel, wat lichte verschijnselen, pas als de kat erg ziek is, dan heb je geen keus, dit uit zich in echt ziek zijn, braken, diarree, versnelde ademhaling [meestal, niet altijd]. Kortom, de kat is dan doodziek. Maar voor dat dit stadium bereikt wordt, kan daar een hele tijd over heen gaan. En kan de kat een vrij normaal leven leiden. Wel moet er voorzichtigheid in acht genomen worden, de kat die besmet is mag niet vrij buiten lopen, door vechtpartijen zou de kat de ziekte kunnen overbrengen, en daarmee brengt hij/zij andere katten in gevaar. Er zijn ook katten die het virus wel bij zich dragen maar zelf niet ziek zijn, en misschien wel nooit worden. Maar het gevaar voor de andere katten is er dan dus wel.
Bij raskatten komt de ziekte nagenoeg niet meer voor, omdat er zo op getest én op gelet wordt. Maar bij de ‘gewone’ kat komt het helaas nog wel veel voor. Evenals katten AIDS. Daarom zou het het beste zijn om de kat altijd op eigen grond te houden, maar dat gebeurt helaas nog altijd te weinig.
Er zijn verschillende soorten leukemie, bij leukemie zijn de lymfeknopen in dat gebied vergroot, of zijn de organen aangetast. Is dit in de borst, dan vormt er zich vocht in en om de longen en de kat is logischerwijs benauwd, hoest en kokhalst. Is het in de buik[holte], dan ontstaat gewichtsverlies, eetlustverlies, braken, diarree of constipatie [verstopping]. Zit het al door het hele lichaam dan worden ook de ogen en hersenen aangetast. Met alle gevolgen van dien. En ook bovenstaande verschijnselen komen dan voor. Vaak leidt leukemie uiteindelijk naar de overlijding van de kat.
Kortom, het is een nare ziekte, en het is dan ook verstandig om het vroegtijdig te onderkennen, mits mogelijk. Zodat de kat een zo lang mogelijk pijnloos leven nog kan leiden.
Katten kunnen ook aan kanker leiden. Meer informatie hierover in het artikel over kanker bij katten.