Je kat aan een riempje leren lopen, doe je niet in één, twee, drie. Het proces moet geleidelijk aan opgebouwd worden. Maar met de nodige oefening en het nodige geduld kom je er wel!
Tuigje of halsband?
Eerst en vooral moet je kat wennen aan het dragen van een tuigje. Een tuigje is een soort harnasje rond het lichaam van je kat. Een tuigje is veel praktischer dan een halsband, en ook aangenamer voor de kat. Op die manier wordt er minder aan de nek van de kat getrokken. Anders dan bij een hond zal een kat door druk op de nek verstijven, en weigeren te lopen. De kat zal in paniek raken en met wilde sprongen proberen te ontsnappen. Je kunt de kat ook beter sturen via een tuigje dan een halsband
Een geschikt tuigje kopen
Een tuigje kun je kopen in de dierenwinkel. Bij de aanschaf van een tuigje kun je best op enkele zaken letten. Koop een tuigje dat verstelbaar is in grootte, zo kan het aangepast worden aan het lichaam van je kat. Een tuigje moet goed aansluiten, zodat de kat er zich niet uit kan wringen. Er is niet alleen het gevaar van ontsnappen, je kat kan ook verstrikt raken. Het tuigje mag ook niet te strak zitten. Kun je je vinger nog tussen het tuigje en het lichaam van je kat steken? Dan is het tuigje net strak genoeg. Er bestaan ook tuigjes met reflecterende stroken. Dit is veiliger wanneer je je ’s nachts nog met je kat naar buiten begeeft.
Wennen aan het tuigje en de riem
Doe de kat eerst binnenshuis het tuigje om, zo zal hij wennen aan het gevoel van het tuigje. Wacht enkele dagen om over te gaan tot de volgende stap. Vervolgens leert je kat lopen aan een riempje. Een kat laat zich echter niet zo makkelijk leiden als een hond. Laat de kat zelf beslissen welke richting hij uit gaat, en volg zijn bewegingen zonder te trekken. Het is in deze fase belangrijk om absoluut geen dwang uit te oefenen, de kat is nog vrij om te gaan en staan waar hij wilt. Zeker niet aan de leiband trekken! Houd de eerste oefensessie kort. Maak het riempje vervolgens los en beloon je kat met iets lekkers. Herhaal het lopen aan het riempje enkele keren, en bouw de duur geleidelijk aan op. Je kunt de aandacht van je kat afleiden van het riempje door met hem te spelen.
Wanneer je je kat enkel wilt leren om met het tuigje en de riem in de tuin te lopen, kun je nu stoppen met het leerproces. Het is wel belangrijk om de vaardigheid te onderhouden, zodat je kat gewend blijft aan de leiband. Wil je met je kat op uitstap kunnen? Lees dan hier verder!
Je kat sturen
Nu de kat voldoende gewend is aan het tuigje en de riem, kun je de kat leren om in jouw buurt te blijven. Stuur de kat door zachtjes aan de leiband te trekken. Door voorzichtig de leiband aan te halen, kun je heel rustig je kat begeleiden. In deze fase heb je veel geduld nodig. En denk er aan: oefening baart kunst!
Samen op pad!
Wanneer je kat gewend is om in je buurt te blijven en jouw bewegingen te volgen, kun je buiten oefenen. Start in een gekende omgeving, zoals de tuin. Start met heel korte uitstapjes, rond het huis bijvoorbeeld. Bouw de afstand geleidelijk op. Stel je kat gerust wanneer hij schrik heeft van de nieuwe omgeving.
Sommige katten zullen makkelijker aan de riem leren lopen dan anderen vanwege hun karakter. Munchkinkatten doen het bijvoorbeeld over het algemeen best goed aan de riem.