Voer. Krabpaal. Speeltje. Ga naar de Kattenwinkel op Bol

Met de kat op reis

Bedenk eerst of het de moeite is om je kat mee te nemen op reis. Avontuurlijke tochten in verre landen zijn natuurlijk geen geschikte vakanties voor een kat. Ook het dier zelf moet zich op zijn gemak voelen. Als je naar een appartement of camping gaat waar dieren toegelaten zijn, kan je echter wel een prettige vakantie beleven samen met je kat.

Inentingen

Voor je op reis vertrekt, moeten er enkele belangrijke zaken geregeld worden. Voor een reis naar het buitenland moet je kat over een recente gezondheidsverklaring beschikken. Je kat moet ook ingeënt zijn tegen hondsdolheid, vergeet het bewijs van deze inenting niet mee te nemen. De inenting is pas een maand na toediening geldig. In sommige landen moet je kat ook een tijdje in quarantaine, informeer dus goed op voorhand naar de regels van het betreffende land. Zorg er ook voor dat je huisdier ontwormd is.

Ik ga op reis, en neem mee…

Tijdens de reis wordt je kat met heel wat nieuwe dingen geconfronteerd. De gekende omgeving en vaste structuur valt weg, waardoor je kat heel onzeker kan worden. Probeer daarom wat regelmaat en herkenbaarheid in te bouwen tijdens de reis. Neem bijvoorbeeld een voorraadje van zijn gekende voer mee, een kussen of mand waar zijn geur in zit, zijn favoriete speeltjes, ed. op die manier zal hij zich sneller aanpassen aan de nieuwe omgeving. Door het gekende voer te geven worden ook eventuele spijsverteringsproblemen vermeden. Zorg er ook voor dat je een kattenbak mee hebt en zet die in het vakantiehuisje op een ondergrond die makkelijk te reinigen is, zo raakt niets bevuild. Vergeet ook zeker het dierenpaspoort van je kat niet mee te nemen.

Voor kortere reizen zou je voor een rugtas voor katten kunnen kiezen.

De lange reis

Het is een goed idee om je kat voor te bereiden op de lange autoreis. Zo kan je het reismandje al enkele dagen op voorhand in de woonkamer zetten, zodat je kat er al vertrouwd mee raakt. Geef je kat een paar uur voor vertrek geen vast voedsel meer, enkel nog water. Katten hebben gelukkig minder last van reisziekte dan honden. Indien je kat er toch last van heeft, geef hem dan tevoren een tabletje tegen reisziekte, er bestaan aangepaste tabletjes voor huisdieren. Zorg er voor dat je kat onderweg niet in de toch zit van een open raampje. Stop af en toe om je kat zijn behoefte te laten doen, dit kan makkelijk wanneer je kat gewoon is om aan een halsband en tuigje te lopen. Het is ook een welkome pauze na zo’n lange autorit. Geef je kat regelmatig te drinken om uitdroging te voorkomen.

Op de vakantiebestemming

Geef je kat de eerste dagen de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Blijf ook zo veel mogelijk in de buurt van je huisdier, vooral als hij voor de eerste keer mee op reis is. Let er op dat je zeker geen ramen of deuren laat openstaan waarlangs de kat kan ontsnappen. Laat eventueel personeel ook weten dat er een kat aanwezig is. Doe je kat een adreskokertje om met je telefoonnummer op, moest hij toch ontsnappen. Het is aangeraden om van tevoren op te zoeken waar de dichtstbijzijnde dierenarts is. Indien je kat dringende medische hulp nodig heeft, weet je waar te zijn. Let ook op met tekenbeten, zeker in het buitenland.

Met het vliegtuig

Katten kunnen enkel in het vrachtruim van het vliegtuig vervoerd worden. Ze zitten dan in een eigen kooi die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen qua afmetingen en gewicht. De vrachtruimtes in een vliegtuig worden verwarmd.