Anders dan honden zijn katten van nature uit heel zindelijk. Al van jongs af aan leren ze om de kattenbak te gebruiken, meestal door imitatie van de moederpoes. Ze verkiezen om hun behoefte te doen op zanderig terrein. Het is hun instinct om hun uitwerpselen te begraven met zand of aarde, net zoals in de natuur. Toch kan je de natuur soms een handje helpenâŠ
Vulling van de kattenbak
Wanneer je een kitten in huis haalt, is het een goed idee om te vragen met welke ondergrond de kitten zindelijk is geworden. Misschien gebruikten de vorige eigenaars wel papiersnippers in plaats van grind, waardoor het kitten zijn nieuwe kattenbakvulling niet meteen met zindelijkheid gaat associëren. Als het kitten hier moeite mee heeft, kan je de nieuwe vulling door de oude vertrouwde vulling mengen, en de verhouding stilaan opbouwen naar een volledige bak gevuld met het nieuwe grind. Zo kan de kat stilaan wennen aan de nieuwe ondergrond.
Plotse onzindelijkheid
Een kat kan ook plots onzindelijk worden. Dit heeft meestal een onderliggende reden. Mogelijk is er iets veranderd, zoals nieuwe kattenbak of kattenbakvulling die de kat als onaangenaam ervaart. De kattenbak kan te bevuild zijn, maak ze zeker vaak genoeg proper door de uitwerpselen uit te scheppen of de bak opnieuw te vullen. Misschien staat de kattenbak op een onrustige plek in huis, denk aan tocht of lawaai. Probeer in dat geval de kattenbak te verhuizen naar een rustiger plekje. De kat kan ook last hebben van stress door een veranderde situatie, bijvoorbeeld een verhuizing of de komst van een nieuw huisgenootje. Probeer de achterliggende reden te ontdekken en aan te pakken. Mogelijk heeft de kat een medisch probleem, zoals een blaasontsteking, diabetes of incontinentie. Als de onzindelijkheid aanhoudt ga dan zeker eens op controle bij de dierenarts. Een kat die sproeit markeert zijn territorium, vooral ongecastreerde katers kunnen er wat van! De geur van hun urine is bijzonder hardnekkig. Als je het binnenshuis ziet gebeuren berisp de kat dan door luid nee te roepen en het gedrag te verstoren. Je kater laten castreren kan in dit geval een oplossing bieden.
Wat doen bij âongelukjesâ?
Wat doen bij âongelukjesâ?Je kat achteraf straffen is zeker geen goed idee, je kat leert er niets van en begrijpt je frustratie niet. Het is belangrijk om de âonheilsplekjesâ te ontdoen van geur. De geur van uitwerpselen zal de kat immers aantrekken om er opnieuw zijn behoefte te doen. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen op basis van chloor of ammoniak, want dit ruikt voor een kat hetzelfde als urine. Een mogelijke oplossing is om op de verkozen plek zijn eetbakje te zetten, katten willen de plek waar ze eten niet bevuilen. Je kunt er ook zilverpapier leggen, katten houden niet van het ritselend geluid. Ook sinaasappelschillen zouden de kat op afstand houden. Het is alvast het proberen waard! Wanneer je je kat betrapt bij het doen van zijn behoefte binnenshuis zet je hem snel op zijn kattenbak. Een kat die zijn behoefte gaat doen krabt vaak eerst op de grond. Dit gedrag kan een waarschuwing zijn dat je kat naar het toilet moet. Zet je kat steeds op de kattenbak tot hij er urineert. Je kunt de kattenbak ook extra aantrekkelijk maken door het naar urine te doen ruiken. Neem wat van de urine op met keukenpapier en leg het in de bak, of breng er een scheutje ammoniak in aan voor een gelijkaardig effect.
Kat plast in huis
In huis plassende katten zijn een veel voor komend , Onder in huis plassen verstaan we zowel het sproeien van katten (tegen deuren, muren, meubels enz.) als een echte plas doen in huis.
Waarom plast de kat in huis?
Er kunnen verscheidenne oorzaken zijn voor het in huis plassen. de kat heeft wellicht blaasontsteking waardoor uw kat een verhoogde aandrang heeft om te plassen. Aanwijzingen voor blaasontsteking zijn: veel kleine plasjes doen, op de kattenbak of in huis. Verder kan het zijn dat u wat bloed bij de urine ziet. Soms willen katten met een blaasontsteking helemaal niet meer op de kattenbak.
Daarnaast kan het in huis plassen uiting zijn van natuurlijk kattengedrag, namelijk markering van het territorium. Dit zie je vaak bij ongecastreerde katers die de puberteit bereiken. Ook ongesteriliseerde poezen kunnen dit doen.
Stress bij katten
Vaak is het in huis plassen echter het gevolg van stress. Stress kan onder andere ontstaan door een verhuizing, een nieuw huisdier, verandering van gezin samenstelling (bijvoorbeeld een baby), door veel alleen zijn (bijvoorbeeld tijdens vakantie) of een andere kat in de omgeving.
Om de oorzaak van het in huis plassen van de kat te achterhalen. kunnen de volgende vragen helpen:
- Is uw kat gecastreerd/gesteriliseerd?
- Komt uw kat buiten?
- Bent u onlangs verhuisd of is er iets in huis veranderd?
- Heeft u er een huisdier bij?
- Is de gezinsamenstelling veranderd?
- Is er een nieuwe kat in de buurt gekomen?
- Is er een vreemde kat in huis geweest?
- Is uw kat veel alleen geweest?
- Plast uw kat ook nog op de kattenbak?
- Plast uw kat op 1 plek of op meerdere plekken in huis?
- Op welke plekken plast uw kat?
- Doet uw kat veel kleine plasjes?
- Heeft u bloed bij de urine gezien?
Als de kat maar op 1 plek in huis plast kan de oorzaak zijn dat uw kat niet meer op de kattenbak wil. Oorzaken hiervan zijn onder andere: een bak op een onrustige plek, een ander kattenbakkorrel, een vieze bak, de bak te dichtbij de voerbak. de kap van de kattenbak afhalen (tijdelijk) , ook kan je eens proberen een 2e kattenbak neer te zetten.
Een andere belangrijke oorzaak is als een kat pijn gehad heeft met plassen (bij blaasontsteking). De kat kan de bak dan associëren met pijn.
Aanpakken van het in huis plassen
Als eerste is het verstandig om wat urine na te laten kijken om uit te sluiten dat uw kat geen last heeft van een blaasontsteking. Het liefst hebben we de urine zo vers mogelijk. Als uw kat bijvoorbeeld op de tegels plast kunt u met een spuitje wat urine opzuigen en dit langsbrengen. We kijken het direct na en bellen u dan met de uitslag.
Sommige katten plassen echter op vloerbedekking of de bank en hiervan is vaak geen urine te verzamelen.
Wat u dan kunt doen is het volgende: de kattenbak leegmaken, goed uitwassen en droogmaken. Daarna speciale korrels erin doen (zijn van plastic waardoor er geen urine door opgenomen wordt en zijn te verkrijgen bij ons op de praktijk) of een stukgeknipte plastic tas. Als uw kat daarna gaat plassen op de kattenbak kunt u de urine uit de kattenbak opzuigen. U kunt eventueel de kat samen met de kattenbak in de badkamer opsluiten, als uw kat dan ergens anders plast kunt u het ook opzuigen.
Als uw kat nog niet geholpen is, is het verstandig om hier zo snel mogelijk een afspraak voor te maken. Vaak zijn de hormonen namelijk de oorzaak van het plassen en hoe eerder ze geholpen worden hoe kleiner de kans is dat het aangeleerd gedrag gaat worden.
Als uw kat in huis plast is het belangrijk om de plasplek goed te reinigen en als het kan minder aantrekkelijk te maken. Als het niet goed schoongemaakt wordt blijft de lucht namelijk hangen en dat maakt het voor uw kat extra aantrekkelijk om er te plassen.
Tips voor het minder aantrekkelijk maken:
Aluminium folie neerleggen (het spettert als ze hierop plassen en dat vinden de meeste katten niet fijn).
Ander doel geven: bijvoorbeeld een voer of waterbak neerzetten.
De kattenbak op de plek neerzetten waar geplast wordt.
Schoonmaken van de plasplek:
Een warm sopje met biotex maken, hiermee het goed schoonmaken
Daarna spoelen/afnemen met koud water en goed afdrogen
Daarna inwrijven met alcohol of schoonmaken met citroenhoudend schoonmaakmiddel.
Goed laten drogen voordat de kat er weer bij mag.
Niet schoonmaken met chloor of ammoniak!
Tijdens het schoonmaken de kat uit de kamer houden!
Verder kan het helpen om wat te veranderen met de kattenbak:
- Extra kattenbak erbij op een andere plek
- Andere kattenbakkorrel
- Bak op een andere plek (rustige plek, niet vlak bij voer- of waterbak)
- Eventueel de kap eraf
Zoals al eerder genoemd is, is de belangrijkste oorzaak van in huis plassen stress. Als er bekend is wat de oorzaak van de stress is en hier is wat aan te doen dan is dat natuurlijk heel belangrijk. Vaak kan er echter niks aan gedaan worden (vakantie, verhuizing, andere kat in de buurt enz). We kunnen echter wel proberen om uw kat wat minder gestressed te laten zijn. Hiervoor zijn een paar mogelijkheden: De feliway verdamper. Dit is een verdamper die in het stopcontact gestoken moet worden. Dan geeft het feromonen af (dit zijn dezelfde geurstoffen die katten gebruiken om te markeren) en krijgt de kat onbewust het signaal dat het veilig is.
Een andere methode is gebruik maken van de eigen feromonen van uw kat. Als u met een watje stevig over de mondhoeken van uw kat wrijft komen de feromonen in het watje. Deze watjes kunt u dan op een paar plekken (onder andere op de plasplek) in huis leggen.
Onzindelijkheid bij de kat
Wij krijgen veel vragen hoe je een kat/hond zindelijk, of weer zindelijk maakt. In deze moderne tijden wordt veelal meteen een gedragsprobleem verondersteld (stress, jaloers, ongelukkig etc.). Maar héél vaak heeft onzindelijkheid bij dieren, die eerst wel zindelijk waren, maar nu niet meer, toch een lichamelijke oorzaak. Ze zijn ziek en na behandeling zal het ongewenst plassen of druppelen weer verdwijnen. Voorbeelden hiervan zijn blaasontsteking, verstopping van de plasbuis, nierproblemen, suikerziekte en nog veel meer.
Wij onderzoeken daarom altijd eerst de urine, voordat wij over gedrag gaan praten. Ons eerste advies luidt dan ook: laat de urine van Uw dier door Uw dierenarts onderzoeken.
Deze pagina gaat verder over wat U kunt/moet doen wanneer door Uw dierenarts is vastgesteld, dat er geen lichamelijke oorzaken zijn.
Onzindelijkheid bij de jonge kat
Een jong katje zindelijk maken is eigenlijk heel makkelijk. Geef het kitten een kattenbak waar het makkelijk op kan komen (dus met een lage rand). Zet hem er een paar keer op en meestal zal het katje de bak gelijk gebruiken. Zet de kattenbak niet vlak naast de plek waar het katje eet.
Als Uw huis groot is zet de kat dan eerst in Ă©Ă©n kamer, waar de kattenbak is. Voor een klein katje is het anders soms moeilijk om de kattenbak weer te vinden de kat door het hele huis mag hollen.
Gaat het niet zo makkelijk als hier beschreven dan is er eigenlijk iets mis met het leerproces of is het kitten te jong van zijn moeder gehaald. Het zal dan veel tijd en geduld gaan kosten. Op de tijden dat U niet op Uw katje kunt letten moet U het opsluiten in een echt kleine ruimte, beter nog een kooi, met een kattenbak, zodat het katje wel gedwongen is op de bak te gaan.
Als het kitten los rond loopt hou hem dan goed in de gaten en zet hem regelmatig op de bak, zodat het een gewoonte wordt om de behoefte op de bak te doen. Help ook met het begraven van de ontlasting door met zijn voorpootje door het zand te graven en het drolletje te bedekken.
U moet dit dan geduldig volhouden, de kat het eindelijk begrijpt. Maar in principe hoort een jong katje zonder enig probleem vanzelf zindelijk te worden.
Plasproblemen bij de volwassen kat
Plasproblemen bij de gecastreerde kater of poes zijn onder te verdelen in twee problemen:
- De kat die gaat zitten plassen en waarvan u de plas op de grond vindt.
- De kat (dit kan ook een vrouwtje zijn) die ergens tegenaan sproeit waarvandaan het naar beneden druipt.
De kater of poes die ergens gaat zitten plassen en geen afwijkingen bij het urineonderzoek vertoont is Ăłf nooit goed zindelijk geweest Ăłf heeft ergens een probleem mee.
Hier volgen enkele voorbeelden:
Er heeft een grote verandering plaats gevonden in de gezinssamenstelling, waardoor uw kat zich onzeker voelt. Die verandering kan een baby zijn, maar ook een scheiding of een kind dat uit huis is gegaan, of een nieuwe partner.
U heeft er pas een kat bijgenomen en de oude kat voelt zich bedreigd.
U heeft pas uw huis veranderd, de bank staat ergens anders, de vertrouwde stoelen zijn verdwenen, misschien zelfs een geheel nieuw huis door drastische verbouwingen of een verhuizing. Uw kat moet daar aan wennen.
U maakt veel ruzie en de kat wordt daar nerveus van of u maakt nooit ruzie maar toch voelt de kat de intense spanningen die er in het gezin leven.
U laat als u weggaat de deur, het raam of het kattenluikje open en zodra u de hielen heeft gelicht komt de kat van de buren langs om uw kat even te intimideren.
U verschoont de kattenbak niet vaak genoeg, zelfs na 1 plasje wil meneer of mevrouw niet meer van de bak gebruik maken.
Uw kat heeft wat we noemen een ânegatieve bak ervaringâ. Tijdens een bezoek aan de bak is er een keer iets engs gebeurd, bijvoorbeeld iets omgevallen of een harde knal buiten waardoor uw kat vreselijk is geschrokken.
U heeft meerdere katten en slechts Ă©Ă©n kattenbak en ze willen niet met zân allen van Ă©Ă©n bak gebruik maken of Ă©Ă©n kat wil telkens door zân geplas in huis laten weten dat hij/zij dĂ© baas in huis is.
U heeft meerdere katten en u heeft een ronde kattenbak en uw kat wil in een hoekje plassen. Ga er maar eens aan staan in die ronde bak.
U heeft een open kattenbak en uw kat wil juist zo graag privé plassen of andersom.
U maakt altijd alles lekker fris en schoon met bleekwater of ammoniak. Laten nu alle katten dat nu juist heerlijke luchtjes vinden om overheen te plassen.
U heeft altijd een huis vol visite. De kat krijgt te weinig aandacht en gaat dus op zijn of haar manier de aandacht trekken.
U heeft een heerlijk zacht donzen dekbed waar uw kat wel eens op mag liggen. Daar wil zelfs de zindelijkste kat nog wel even op gaan plassen. Hetzelfde geldt voor die enige kussentjes, van uw bankstelâŠ
U laat vaak uw schoenen en die van de kinderen in de gang slingeren. Daar zitten toch lekkere luchtjes aan. Daar moet wel even overheen gesproeid worden.
Deze lijst van redenen is bij lange na niet volledig!
Wat te doen:
Maak de plekken waar de kat geplast heeft nóóit schoon met iets waar ammonia inzit (dit ruikt vlgs de kat naar urine) en leg een stuk aluminiumfolie neer op de plekken waar de kat plast. Plast de kat op het (een) bed, dan is de oplossing simpel: slaapkamerdeur dicht houden. Heeft Uw kat dit probleem, leg dan ook geen kleren of tassen op de vloer.
Plast uw kat maar op Ă©Ă©n vervelende plek zet daar dan tijdelijk een extra kattenbak neer. Is de plaats echt onhandig (bijv. achter een deur), leg dan op die plek een stuk aluminiumfolie en plaats de extra kattenbak daar zo dicht mogelijk bij. Als Uw kat dan daarin plast schuif de bak dan elke dag een klein stukje meer naar een plek waar-ie niet in de weg staat.
Als Uw kat al langere tijd op meerdere plekken plast en helaas dus echt een groot gedragsprobleem heeft, dan moet U de kat helemaal opnieuw gaan trainen. U moet de kat opsluiten in een kleine ruimte, bv de douchecel (geen matjes op de grond) of kooi met kattenbak en eten en drinken Laat hem hier 1 week zitten.
Daarna mag de kat alleen los als U heel goed op hem kunt letten. Ga klaar zitten met een plantenspuit. Zodra de kat ergens wil gaan plassen spuit U âm met de plantenspuit zodat de kat schrikt waarna U hem terugzet in de doucheruimte of kooi. De kat krijgt zo weer een kattenbaktraining. Vaak kan de kat dan na kortere of langere tijd weer helemaal los in huis rond lopen.
Is dat niet gemeen, zoân plantenspuit? Nee, want het is maar water. Feitelijk beledigt U hem slechts. Is dat opsluiten niet gemeen? Een beetje wel natuurlijk, maar U doet dat niet zomaar. Het enige andere alternatief is dan het asiel, vanwaaruit de kat misschien een buitenadres kan vinden.
Middeltjes
Buiten het aanbrengen van eventuele veranderingen kunt u een aantal middeltjes proberen. Soms hebben die een daverend succes en andere keren reageert de kat niet. Aan u om dit uit te proberen.
U maakt de sproeiplekken als volgt schoon: eerst met een warme 10% oplossing van biologisch (enzymatisch) wasmiddel (Biotex) voor verwijdering van eiwitachtige componenten. Daarna spoelen met koud water en afdrogen. Vervolgens besproeien met een alcoholoplossing (spiritus) via een plantenspuit. Eventueel inwrijven met een doek voor verwijdering van vetachtige (geur-) componenten. Azijn kan soms ook helpen. Goed drogen voordat de kat erbij mag.
U verandert de plek waar de kattenbak staat (liefst een rustige plek). De etensbak mag nooit naast de kattenbak staan, aangezien katten in de natuur nooit eten op plaatsen waar geplast of gepoept wordt. Andersom kunt u proberen om een etensbak op de sproeiplek te zetten. Vervolgens schuift u de etensbak door de hele kamer, zo wordt de hele kamer als eetplek gezien.
U verandert de kattenbakvulling. U probeert het met krantensnippers, aarde, tulfmolm, grote en kleine stenen en verschoont de bak na elk bezoek van de kat.
U verandert het aantal kattenbakken. Het ideale aantal bakken is het aantal katten +1. Soms helpt het om 2 bakken naast elkaar te zetten, aangezien sommige katten niet in een ander bak willen plassen als poepen (hoezo kieskeurig?).
U doet valeriaandruppels in de kattenbak. De meeste katten zijn er gek van.
U stopt het gebruik van wasverzachter. Aangezien katten dat een lekker luchtje vinden om op te plassen, houdt de kat ermee op als u stopt met wasverzachter.
U kunt een speciale spray gebruiken om de sproeiplekken te behandelen. Deze spray bevat 5 componenten die ook voorkomen in de mondhoekklieren van de kat. Katten sproeien niet op plaatsen waar deze geruststellende gezichtsferomonen zijn afgegeven. Deze Feliway spray kunt u kopen op de praktijk. De Feliway bestaat ook in de vorm van een verdamper.
U heeft een kat die voornamelijk binnenshuis vertoeft. Deze stuurt u wanneer het maar even kan lekker naar buiten. Andersom wil ook wel effect hebben. Uw kat loopt dag en nacht buiten. Zorg ervoor dat deze kat eens een tijd lang binnen blijft.
U doet de kat een week lang uit logeren. Maak ondertussen uw huis van onder tot boven schoon (niet met bleekwater) en hoopt dat de kat zijn gewoonte doorbroken is door de week op een ander adres. Deze methode lukt soms bij katten die ooit om een speciale reden zijn gaan sproeien en daarna uit gewoonte door zijn gegaan.
Sproeiende katten
Het andere veelgehoorde probleem is het in huis sproeien. Een ongecastreerde kater hoort dat te doen en moet natuurlijk zo snel mogelijk gecastreerd worden. Het sproeiprobleem komt vaker voor in huishoudens met meerdere katten, waarbij territoriumgedrag een rol speelt.
Katten die in huis sproeien willen zich laten gelden of zijn ergens over gefrustreerd. Eenmaal aangeleerd is het niet zo makkelijk af te leren. U kunt ook bij dit probleem proberen het ongewenste gedrag af te leren door met de plantenspuit op hem te spuiten zodra de kat gaat sproeien.
Opsluiten is hierbij echter zinloos. Hoe eerder U begint met het corrigeren, hoe meer kans U maakt om het hem af te leren. In een aantal gevallen helpt een hormooninjectie, en soms werken homeopathische middelen heel goed.
Ook het inspuiten van de favoriete sproeiplekken met Feliway (een kattenferomonenspray) wil nog wel eens helpen. Overleg dit probleem dus ook altijd met Uw dierenarts.
Net als bij honden is ook bij katten een voorkomend probleem het opeens weer in huis gaan plassen na een grote emotionele verandering (verhuizing, eigenaar overlijdt, mede huisdier overlijdt, ander bankstel, baby in huis, echtscheiding). Belangrijk is dan om het vertrouwen van het dier te herstellen. Bij katten betekent dit verwennen met lekker eten en veel aandacht en het creëren van lekkere slaapplaatsjes (dat kan ook bijv. een trui van Uzelf zijn).
Feliway verdamper verspreidt een kattenferomoon, waardoor de kat zich op zân gemak voelt. Door het verminderen van de stress heeft de kat dan geen behoefte meer in huis te plassen.
Werkt deze geduldige, liefdevolle aanpak niet, dan moet de kat toch weer zindelijk gemaakt worden zoals hierboven beschreven, dus met opsluiten en plantenspuit.
Voor honden zijn er hondenpoepzakjes, aangezien zij hun behoefte buiten doen.