Een baby op komst is een blijde gebeurtenis. Maar wat met de kat des huizes? Het is zeker geen goed idee om zomaar ‘plaats te maken’ en de kat harteloos te dumpen, zoals sommige mensen schijnen te doen. Het zorgt voor veel onnodig leed. Bovendien is de kat een dier met gevoelens en is hij tot dan toe een lieve en trouwe vriend geweest. Een kat combineren met een baby is perfect doenbaar, hij accepteert de nieuwe huisgenoot zelfs vrij makkelijk. Wel is het een goed idee om je kat voor te bereiden op de komst van het nieuwe gezinslid…
Verboden terrein
Van de kinderkamer maak je best verboden terrein. Het is niet hygiënisch om de kat in de wieg te laten liggen. Bovendien heeft een kat in die ruimte niks te zoeken: in de rest van het huis zijn voldoende andere slaapplaatsjes te vinden. Staat er in de woonkamer ook een wieg? Leg hier dan enkele stevig opgeblazen ballonnen in. De kat zal hard schrikken wanneer hij in de wieg springt en zal het gedrag niet meer herhalen.
Even wennen…
In afwachting van de komst van de baby vinden vaak grote veranderingen plaats. Er komen heel wat nieuwe spullen bij zoals een wieg, kinderstoel en babybox. Andere voorwerpen, zoals de krabpaal en eetbakjes van de kat, veranderen misschien van plaats. Zorg er voor dat je de veranderingen geleidelijk aan doorvoert, zodat de kat kan wennen aan de aanpassingen. Ook babygeluiden kunnen best beangstigend zijn voor je kat. Door af en toe een cd met babygeluiden af te spelen kan je kat alvast wennen aan het gehuil. Een kat is erg op zijn zintuigen gericht, zo ook op zijn reukvermogen. Laat de kat wennen aan de geur van babyproducten als talkpoeder en lotion, maar ook aan de geur van de baby. Je kunt bijvoorbeeld je kat laten ruiken aan een dekentje waar de baby op geslapen heeft.
Aandacht delen
Tot nu toe heeft de kat waarschijnlijk heel wat aandacht gekregen. Probeer het wat af te bouwen naar de komst van de baby toe. Wanneer de baby er dan is zorg je er best voor dat de kat de baby associeert met een positieve ervaring: geef hem voldoende aandacht, aaitjes en eventueel kattensnoepjes tijdens zijn kennismaking met de baby. Wees ook niet overdreven paniekerig: een kat is gevoelig voor stemmingen en je angst kan overslaan op de kat. Geef je kat voldoende tijd om te wennen aan de baby. Heeft hij er even genoeg van? Zorg er dan voor dat hij zich rustig kan terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft.
Toxoplasmose
Velen hebben al gehoord van deze ‘aandoening’, maar weinigen weten wat het juist inhoudt. Toxoplasmose is een ziekte veroorzaakt door een microscopisch kleine parasiet. De parasiet komt voor in de uitwerpselen van een besmette kat. Je kunt geïnfecteerd raken door zonder bescherming de kattenbak te verschonen, te tuinieren of ongewassen groenten te eten. De meeste mensen merken weinig tot niets wanneer ze geïnfecteerd raken en om die reden beseffen heel wat mensen niet dat ze de besmetting al hebben doorgemaakt. In dat geval heb je levenslang antistoffen tegen de besmetting. Zwangere vrouwen moeten extra opletten omdat toxoplasmose de ongeboren vrucht aantast. Zolang zwangere vrouwen contact met de uitwerpselen van de kat vermijden is er geen enkel probleem. Aaien of ander contact met de kat levert geen besmettingsgevaar op.
Het allerbelangrijkste is om je kat nooit onbewaakt achter te laten bij een baby. Kinderen vertonen onvoorspelbaar gedrag, ze kunnen in hun onschuld de kat grijpen of in de ogen prikken. De kat zal zich proberen verdedigen met een krab of beet ten gevolg. Zolang je deze gulden regels in acht neemt, zal de komst van de baby ook voor de kat een blijde gebeurtenis blijven!
Katten en baby’s
Om een kat voor te bereiden op de komst van een baby is het erg belangrijk dat het dier kan wennen aan toekomstige veranderingen in huis. Waar mag de kat straks niet meer komen? Wat komt er bij in huis en wat gaat er weg? Komen de kattenbak en de krabpaal op een andere plek in huis te staan? Katten houden niet van al te veel veranderingen in één keer. Voer ze dus rustig en stapsgewijs uit. Doe het op een zodanige manier dat het voor de kat een positieve ervaring is en het dier geen verband kan leggen tussen nieuwe dingen en de komst van de baby.
zittende katOm te voorkomen dat de kat later bij de baby in de wieg kruipt, moet je de deur van de babykamer al weken voor de bevalling op slot houden. Laat de kat kennismaken met de nieuwe geuren in huis, zoals poeders, zeep en lotion. Babygeluiden kunnen voor een kat best beangstigend zijn. Met behulp van een cd met babygeluidjes kan geprobeerd worden om de kat hieraan te laten wennen. Als de baby in het ziekenhuis wordt geboren, kan de kat door middel van kleertjes of een dekentje al vóór de thuiskomst van de baby wennen aan de geur. Een mooie taak voor de kersverse pappa!
Tijdens de gehele zwangerschap moet er in verband met de gezondheid van moeder en kind gedacht worden aan maatregelen tegen toxoplasmose en wormen. De ontlasting van een kat kan gevaarlijk zijn. Laat daarom het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over.
Als de baby eenmaal thuis is, probeer er dan voor te zorgen dat het dagschema van de kat zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Geef de kat te eten op zijn vaste tijden en voldoende aandacht, ook als de baby in de kamer is. Op die manier beoordeelt de kat de aanwezigheid van de baby als positief. Als de kat wegvlucht voor de baby, hou hem dan niet tegen. Dit zorgt er alleen maar voor dat de kat gestresst raakt. Angst kan omslaan in agressie als de kat denkt dat hij geen kant meer op kan en de situatie niet meer onder controle heeft. Zorg voor voldoende plekjes in huis waar de kat zich kan terugtrekken.
Bij de eerste kennismaking tussen kat en baby is het belangrijk om goed gedrag van de kat te belonen. Is de kat nieuwsgierig en blijft het rustig, geef hem dan een aai, spreek wat lieve woordjes en beloon het dier met bijvoorbeeld een snoepje. Als de kat onrustig en gespannen is, geef hem dan geen aandacht. Negeren van ongewenst gedrag werkt beter dan straffen. Bij straf kan de kat een verkeerde associatie leggen. Een kat is niet dom! In het ergste geval worden onaangename ervaringen door het dier gekoppeld aan de aanwezigheid van de baby.
abessijnWanneer een baby net is geboren is het voor de ouders natuurlijk een hectische tijd. Familie, vrienden, kennissen en collega’s komen langs om het kleintje te bewonderen. Het is leuk als het vele kraambezoek ook de kat wat aandacht geeft en bijvoorbeeld wat lekkers geeft bij binnenkomst. Als een kat niet van bezoek houdt, geef het dier dan de kans om een rustig en veilig plekje in huis op te zoeken.
Ook al groeien kind en kat samen op, gevaarlijke situaties liggen altijd om de hoek. Laat de kat daarom nooit in de wieg van de baby of, nog beter, helemaal niet in de babykamer. Een kat zal een baby niet zomaar iets willen aandoen, maar gebruikt wel zijn nagels als hij in het nauw komt te zitten in de wieg en zich uit zijn benarde situatie wil bevrijden.
Voorkom problemen
Als je kind eenmaal gaat kruipen, dan liggen er nieuwe gevaren op de loer. Kleine kinderen zijn onberekenbaar. Uiteraard begrijpen ze nog niet welke consequenties hun handelingen hebben. Een peuter wil zijn omgeving verkennen en kruipt graag achter de kat aan. De dreumes vindt het prachtig als de kat steeds wegloopt. De kat heeft daar een héél andere mening over, vindt het allemaal maar vervelend gedoe en trekt zich terug in een hoekje. De peuter kruipt achter de kat aan en nestelt zich ook in datzelfde hoekje. De kat voelt zich in het nauw gedreven en begint waarschuwend te blazen. De peuter vindt dat geluid alleen maar interessant, probeert het dier aan te raken en begrijpt niet dat de kat boos is. Op dat moment mept de kat van zich af en krabt het kind. Een gevaarlijke situatie. Het gezicht van een kind is meestal de eerste plek dat door de nagels van de kat wordt geraakt. Een oogbeschadiging is dan niet ondenkbaar.
Probeer dit soort problemen altijd te voorkomen. Laat een kind nooit alleen met een kat! Hou je consequent aan deze regel. Dus ook niet weglopen als je kind door de kamer kruipt en de kat ligt te slapen. Voorkom mogelijke conflictsituaties. Laat kat en kind bijvoorbeeld niet samen om je heen drentelen als je bezig bent het eten van de kat klaar te maken.
Toxoplasmose en zwangerschap
Zwangere vrouwen die nog niet geïnfecteerd waren moeten extra opletten; toxoplasmose tast als de vrouw geïnfecteerd raakt tijdens de zwangerschap de ongeboren vrucht aan. Naarmate de zwangerschap jonger is is de kans dat de vrucht het krijgt kleiner maar zijn de gevolgen, als dit toch gebeurt, ernstiger. Er kan zich een spontane abortus, afwijkingen aan de ogen en aan het zenuwstelsel van de vrucht voordoen.
(Toxoplasmose is een ziekte veroorzaakt door een microscopisch kleine, eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, die vele dieren aantast maar in katachtigen een seksuele voortplantingscyclus heeft. De ziekte wordt daarom wel eens ‘kattenziekte' genoemd maar dit is minder gewenst omdat deze naam ook wordt gebruikt voor parvovirose bij katten, een (voor katten) zeer gevaarlijke virusziekte, die niets met toxoplasmose te maken heeft.)