Geschiedenis Balinees
De Balinees is rond de jaren 50 ontstaan in de Verenigde Staten. In een nestje Siamezen dook van tijd tot tijd een langhaar kitten op. Dit is te verklaren doordat het gen voor lang haar recessief is ten opzichte van het gen voor korthaar. Kortharige katten kunnen daarom generaties lang het gen bij zich dragen en doorgeven aan hun nakomelingen zonder dat er ook maar een kitten met lang haar geboren hoeft te worden. Op het moment dat 2 kortharige katten die beide het gen voor langhaar dragen per toeval aan elkaar gepaard worden bestaat de kans dat een of meerdere kittens uit dat nest een langharige vacht zullen hebben.
De vraag is dan; hoe kwam het langhaar gen in sommige Siamezen terecht? Soms treed er een plotselinge mutatie op in de genen, mutaties die leiden tot (in dit geval) een andere haarlengte. Ook kan het zijn dat er destijds een of meerdere Siamezen gekruist werden met een langharige kat zonder dat dit bekend werd gemaakt. Een aantal fokkers uit de VS waren zo onder de indruk van deze langharige Siamezen dat ze vastbesloten waren om hiermee verder te fokken en ze zo de erkenning te laten krijgen bij de Amerikaanse kattenverenigingen. Een van deze foksters bedacht de naam ‘Balinees' omdat zij de gracieuze bewegingen van de kat met die van de danseressen van het Indische eiland Bali associeerde. Na jarenlang intensief fokken werd de Balinees begin jaren '70 erkend door de meeste Amerikaanse kattenverenigingen en later ook door de Europese. Uiterlijke
Balineeskenmerken Balinees
Het lichaam van de Balinees is lang, slank en elegant maar wel gespierd. Hij staat hoog op de poten, welke fijn zijn maar beslist niet broos, en heeft ovaalvormige voetjes. Het algehele beeld van de Balinees is een elegante en gracieuze kat. De Balinees heeft een wigvormig en lang hoofd met een recht profiel en sterke kin. De oren zijn groot en schuingeplaatst en volgen de vorm van de wig zodat het van voren gezien een driehoek vormt. De ogen zijn prachtig diepblauw, amandelvormig en schuin geplaatst. De kleuren van de Balinees zijn net als bij de Siamees. De kittens worden geheel wit geboren en met een paar dagen of weken (ligt eraan welke kleur ze ontwikkelen) worden de points duidelijk. De meest voorkomende kleuren zijn: seal point, blue point, chocolate point, lilac point, red point, cream point. Deze kleuren zijn er ook in tabby (gestreept) en tortie (rood/creme vlekjes). De wat recentere kleuren zijn cinnamon point en fawn point. En natuurlijk niet te vergeten de Foreign White Balinees. Dit is een geheel witte kat met de bij de Balinees horende blauwe ogen.
Balineeskarakter Balinees
Het karakter van de Balinees is sterk te vergelijken met dat van de Siamees. De Balinees heeft erg veel behoefte aan menselijk gezelschap, maar kunnen het vaak ook goed vinden met andere huisdieren. Hij is een volledig deel van het gezin en huishouden en betrekt zich in alles wat zijn eigenaar doet. Het liefst ligt hij bij u op schoot of in uw nek. De Balinees heeft een bijzonder liefdevol karakter, is erg aanhankelijk (soms zelfs opdringerig) naar ‘zijn' mens(en) toe en toont zich een echte vriend. Balinezen zijn intelligente, actieve, behendige, nieuwsgierige en aanwezige katten. Ze zijn speels en blijven dat tot op hoge leeftijd. Veel Balinezen zijn ook erg goed in het apporteren van allerlei speeltjes. Ik raad u aan om een Balinees niet alleen in huis te houden.
Vooral als u veel van huis bent, is het raadzaam om een speelkameraadje voor uw Balinees aan te schaffen. Dit is echt nodig voor een gezonde geestelijke ontwikkeling van uw Balinees. Hij zal daardoor opgroeien tot een ontspannen en zelfbewuste kat. De andere kat hoeft niet perse een Balinees of andere Oosterling te zijn. Wat wel opvallend is, is dat de Balinees die met meerdere Balinezen en/of Oosterlingen worden gehouden, vaak op een hoop bovenop en tegen elkaar aan liggen te slapen. Uren kunnen ze zo liggen, om af en toe wakker te worden om elkaar eens een flinke wasbeurt geven. Maar ravotten en stoeien samen kunnen ze ook als de beste! De Balinees kan behoorlijk luidruchtig zijn, zij zullen dan hele verhalen tegen u ‘vertellen'. Kortom, voor mensen die het uitgesproken karakter van de Balinees weten te waarderen en respecteren, is de Balinees vast de ideale kat. U krijgt de liefde en aandacht die u geeft, dubbel en dwars terug.
BalineesDe Variant
Om het type (en soms ook oogkleur) van de Balinees te verbeteren kruisen sommige fokkers ze met een Siamees. Feit is namelijk dat de Siamees vaak beter getypeerd is dan de Balinees. De kittens die daaruit geboren worden zijn allemaal korthaar (Siamees varianten genoemd) maar ze dragen het recessieve gen voor langhaar welke ze doorgeven als ze worden teruggekruist met een Balinees of een andere Siamees variant.
Kruist u dus deze Siamees variant met een Balinees, dan kunt u 50% Siamees variant kittens verwachten en 50% Balinees kittens. Dit is in theorie. In de praktijk kunnen de percentages weleens anders uitwijzen. De Siamees varianten krijgen een stamboom toegewezen als zijnde Siamees en kunnen dus ook als korthaar worden geshowd. Hier in Nederland in ieder geval, in sommige andere landen als b.v. de Verenigde Staten ligt dat anders. Het kan wel zo zijn dat de vacht van een Siamees variant ietsje langer en zachter is dan een zuiver korthaar Siamees.
BalineesDe variant is dus erg waardevol voor de Balinezen fokkers die het type willen verbeteren van hun geliefde ras. Op deze manier kan men ook nieuwe bloedlijnen vergaren voor de Balinees. Het hierboven geschreven geldt ook voor de Oosters Kortharen en Oosters Langharen (Mandarin). Deze 4 rassen, Siamees, Balinees, Oosters Korthaar en Oosters Langhaar zitten in dezelfde Oosterlingen rasgroep en kunnen dus ook onderling gekruist worden. Note: Deze varianten mogen uitsluitend voor de Balinees/Oosters Langhaar fok gebruikt worden om te voorkomen dat er in een zuivere korthaarlijn ineens een halflanghaar opduikt.