Zodra u een nieuw katje in huis haalt, is het een goed idee om een geschikte dierenarts uit te zoeken. Uw kitten kan voor de eerste keer op controle gaan en krijgt meteen ook de noodzakelijke inentingen en ontwormingskuur. Bij uw eerste bezoek aan de dierenarts krijgt u een gezondheidsboekje voor uw kat. Hierin worden alle medische zorgen en inentingen genoteerd. Hou dit boekje goed bij want u heeft het nodig bij een volgend bezoekje aan de dierenarts.
Een afspraak vastleggen
Uw kat kan u niet vertellen wanneer er iets mis is. Observeer uw kat daarom goed op vreemd gedrag of ziektesymptomen. Indien nodig kan u altijd vrijblijvend telefonisch informeren of uw ongerustheid terecht is. Het is altijd beter om een keer te veel dan te weinig actie te ondernemen. Indien mogelijk kan u best op voorhand een afspraak vastleggen. Kijk op de website voor de spreekuren van de praktijk. Net zoals bij huisdokters zijn er op ongewone uren dierenartsen van wacht voor dringende zaken.
De kat voorbereiden
Zet het reismandje een dag op voorhand op een centrale plek in huis. Zet het deurtje open zodat uw kat er in kan kruipen. Zo zal hij wennen aan de reismand en het niet enkel associëren met een bezoekje aan de dierenarts. Hij zal zich op die manier beter op zijn gemak voelen om in het reismandje vervoerd te worden. Leg een dekentje in de reismand zodat zijn vertrouwde geur er in kan trekken. Als de dierenarts op loopafstand is zou je ook kunnen kiezen voor een rugtas voor katten. Geef uw kat een uur voor vertrek geen voer meer. Uw kat is het meestal niet gewoon om met de auto vervoerd te worden. Hij kan makkelijk misselijk worden en overgeven tijdens het autoritje.
Bij de dierenarts
De meeste katten hebben veel schrik en voelen zich onwennig bij de dierenarts. Houd de kat in haar reismandje in de wachtkamer. Ze zal zich daar een stuk veiliger voelen nu ze uit haar vertrouwde omgeving is. Zeker wanneer er in de wachtkamer ook andere dieren aanwezig zijn, zoals honden. Leg eventueel een speeltje of wat lekkers in het reismandje, zodat uw kat zich kan vermaken en het bezoekje met iets positiefs associeert. Praat geruststellend tegen uw kat. Uw geur en stemgeluid zullen de kat kalmeren. Blijf ook tijdens het onderzoek door de dierenarts in de buurt. U kan de dierenarts waar mogelijk assisteren.
Het onderzoek
De dierenarts zal uw kat eerst wegen. Indien uw kat ziek is, zal hij ook de temperatuur meten. Vervolgens zal de dierenarts uw kat lichamelijk onderzoeken. Meestal probeert de dierenarts eerst het vertrouwen van uw kat te winnen, door er vriendelijk tegen te praten en een aaitje te geven. De dierenarts zal aan zijn buik voelen en de ogen, oren en het gebit van uw kat controleren. De dierenarts zal u een aantal routinevragen stellen en ook u kunt vragen stellen voor extra advies. Indien nodig zal de dierenarts medicijnen toedienen en ook medicijnen meegeven naar huis. Beloon uw kat bij thuiskomt met iets lekkers en een aaitje of knuffel. Hij heeft heel wat doorstaan!