Geschiedenis Egyptische Mau
De Egyptische Mau vindt zijn oorsprong in het oude Egypte. 4000 jaar terug werd hij daar vereerd als een god. ‘Mau’ is in het Egyptisch ‘kat’ of ‘zon’.
In het begin was hij bijna de beschermer van de mensen omdat hij muizen (graandieven) en slangen doodde. Wanneer iemand een kat doodde of slecht behandelde, dan kreeg hij de doodstraf. De Mau was een lid van de familie, kreeg goed eten en had een hoog aanzien.
Als een kat overleed, moesten de familieleden hun wenkbrauwen afscheren als teken van rouw.
Egyptische MauDe kat werd gemummificeerd en begraven in de kattenpiramide van Bubastis, dit was de plaats van de godin Bastet. Eerst werd deze afgebeeld als leeuwin maar later ook als kat en als vrouw met kattenhoofd. De ogen van Bastet waren een bewaarplaats voor de zon, en Ra (god van de zon) versloeg de Slang van de duisternis Apop in de gedaante van een gespotte kat.
De farao’s wilden de Maus alleen voor zichzelf, en ze slaagden hierin door er halfgoden van te maken. Hierdoor wordt de Mau ook soms ‘kat van de farao’ genoemd. We kunnen de Mau aanzien als de voorvader van onze huiskatten. De afbeelding van deze katten kan tot op heden terug gevonden worden op hiërogliefen. Ze worden meestal afgebeeld als beschermer, jager of huiskat. Ze lijken sprekend op de huidige Mau.
Door Amerika
Egyptische MauDe Russische prinses Natalia Troubetskoy ontdekte de Egyptische Mau en was er door gefascineerd. Ze kon 3 Maus mee uit Egypte brengen en redde ze zo uit oorlogen en opstanden. In 1953 en 1954 werden haar eerste nesten geboren. Samen met de door haar zelfgefokte Maus ging ze naar Amerika in 1956. Jojo (een bronzen kater), Liza en Baba (2 zilveren kattinnen), vormden haar cattery Fatima. In 1958 werd de Mau voor het eerst aanvaard als ras in de 3 kleuren: zilver, brons en smoke. Zwart mocht alleen gebruikt worden voor de fok.
Later kwam er ook heel zeldzaam blauw voor in de nesten, dat ook geaccepteerd werd, pas in 1977.Alle katten die afstammen van Fatima”, vormen de Traditionele lijn.
In 1980 importeerde Jean Mill, Tasha en haar broer Toby naar Amerika. Deze warm bronzen goed gecontrasteerde Maus met een gouden schijn waren geboren in Egypte maar woonden in New Delhi. Ze werden ook opgenomen in het stamboek en zorgden voor nieuw bloed, dat hard nodig was omdat er veel inteelt was in de traditionele lijn. Katten die hiervan afstammen noemen we de ‘Indian line’.
Egyptische MauIntrede in Europa
Rond WOII was de Mau zo goed als uitgestorven in Europa maar in 1988 werden ze weer geïmporteerd vanuit Amerika door 3 landen (Italië, Zwitserland en Nederland). Ondanks dat de Mau zich op een gezonde manier probeert uit te breiden, hun populariteit stijgt en dat ze een uitzonderlijke persoonlijkheid hebben, zijn ze nog steeds zeldzaam.
Uiterlijk Egyptische Mau
De Egyptische Mau is het enige ras dat natuurlijk gevlekt is, bij de geboorte zijn de vlekken al aanwezig. Zijn wild uiterlijk, zijn zachte melodische stem, zijn katachtige elegante gang, zijn intelligente geïnteresseerde blik en zijn verbaasde uitdrukking maken heel zijn exotische schoonheid. Als een Mau in conditie is, is hij lenig, snel en een geboren atleet.
Karakter Egyptische Mau
De Egyptische Mau bezit een boeiende persoonlijkheid.
Egyptische MauDe Mau heeft wil zijn eigen zin hebben maar is toch vriendelijk en sociaal , ook met andere huisdieren. De Mau is erg gesteld op zijn familie (kat en mens) en wil een lid zijn van het gezin. Het is dus noodzakelijk dat zijn eigenaars verantwoordelijk en liefkozend zijn. Hij is zeer aanhankelijk aan de mensen die hij graag ziet en is er dan ook trouw aan.
De Mau is een levendige kat die in huis rondloopt met zijn lievelingsspeelgoed en hij is ook een bedreven vanger. Hij is nieuwsgierig, wil zich met alles moeien en houdt ervan rondgedragen te worden op de schouders. Door zijn onafhankelijkheid en gevoeligheid zijn het echte opvoeders en goede moeders. Deze intelligente kat met een uniek karakter, is een ideale huisgenoot.
kat, katten, kitten, kattenras, raskat, raskatten