witte katWitte katten zijn vaak doof
Witte katten zijn inderdaad vaker doof, de oorzaak hiervan ligt in de genen. Het W-gen is zowel verantwoordelijk voor de witte vachtkleur als de doofheid. Het wordt daarom aangeraden om witte katten onderling niet te kruisen om de kans op doofheid bij witte kittens te verkleinen. Witte katten met blauwe ogen hebben een nog groter risico op doofheid. Zestig tot tachtig procent van de witte katten met blauwe ogen is effectief doof. Twintig tot veertig procent heeft een normaal gehoor. Witte katten met één blauw en één anderskleurig oog hebben zelfs een verhoogd risico op doofheid aan de kant van het blauwe oog!
Lapjeskatten zijn bijna altijd vrouwelijk
Een lapjeskat heeft grote vlekken op de vacht in de kleuren wit, zwart en ros. Door de onregelmatigheid van de vlekken zien ze er een beetje uit als een ‘lapjesdeken’. Lapjeskatten zijn bijna altijd vrouwelijk omdat ze voor de combinatie van hun vachtkleur twee X-chromosomen nodig hebben. Dit geldt ook voor de schildpadkat die twee kleuren vlekken heeft: ros en zwart. Een mannetjeskat heeft een X- en een Y-chromosoom nodig. Toch komen er ook mannelijke lapjeskatten voor. Dit komt omdat de mannelijke lapjeskat een genetische afwijking heeft: hij heeft namelijk twee X-chromosomen en een Y-chromosoom, eentje teveel dus. Door die genetische fout is de mannelijke lapjeskat onvruchtbaar, hij kan geen nakomelingen voortbrengen. Één op drieduizend geboorten levert een schildpadkater op.
chocoladeChocolade is giftig voor katten
In chocolade zit de stof methylxanthines, een stof die het lichaam van de kat niet kan verteren. De stof heeft effect op het centraal zenuwstelsel, namelijk de nieren, het hart en de ademhaling. Ook bij honden is dit zo. Doordat chocolade vaak in allerlei lekkernijen verwerkt zit, zoals chocoladepudding, zal uw huisdier chocolade vaak niet afslaan. Een te hoge dosis kan echter leiden tot een chocoladevergiftiging, mogelijk met een dodelijke afloop. Uw hond of kat zal niet meteen doodvallen na inname van een kleine hoeveelheid chocolade, maar weet dat overdaad schaadt. Door de kleine gestalte van een kat kan 50g fondant chocolade al ernstige problemen veroorzaken. De symptomen van een chocoladevergiftiging zijn rusteloosheid, braken, diarree, beven en epilepsieachtige aanvallen. Uw kat kan ook een verhoogde hartslag en hartritmestoornissen krijgen, wat het dier fataal kan worden. De symptomen treden op zes tot twaalf uur na de vergiftiging. Bij inname van een hoge dosis kunnen de symptomen al na één uur zichtbaar worden. Witte chocolade bevat bijna geen methylxanthines en is dus beter verteerbaar voor uw kat.
Katten kunnen dromen
Ook katten kunnen dromen. Wanneer een slapende kat met de pootjes trekt, de staart beweegt en met de oren trilt, vertoeft ze in dromenland. Een kattendroom duurt gemiddeld zes minuten. Katten slapen ongeveer zestien uur per dag, dat is twee derde van hun dag. Dat is heel wat voor een zoogdier! Anders dan de mens verspreidt een kat haar slaap over vierentwintig uur, ze slapen dus zowel overdag als ’s nachts. Tijdens al dat dutten droomt een kat ongeveer drie uur per dag, de rest is een oppervlakkige slaapfase zonder dromen. Wanneer een kat droomt is ze in een diepe slaap, wat een grote spierontspanning teweeg brengt. Daarom slaapt een dromende kat liefst op haar zij.
Alle katten worden met blauwe ogen geboren
De ogen zijn altijd gesloten bij de geboorte. Pas na zeven à tien dagen gaan de oogjes stilaan open en worden de blauwe kijkers zichtbaar. Kittens hebben altijd blauwe ogen. De oogkleur verandert stilaan in de eerste vier tot vijf weken na de geboorte. De uiteindelijke kleur is pas na negen maanden bereikt. Sommige katten behouden hun blauwe oogkleur. De variatie in mogelijke oogkleuren bij katten is zeer groot: van oranje tot geel, van groen naar bruin of blauw. Kittens zien zeer slecht met hun blauwe ogen, hun netvlies is nog niet helemaal ontwikkeld waardoor ze enkel vage schimmen zien. Het duurt ongeveer drie maanden vooraleer het gezichtvermogen helemaal op punt is.