Welk ras past bij mij?
Eerst kijk je welk ras het beste bij je past. Waar val je op? Wat voor karakter trekt je aan? Let daarbij op dingen als: Wat zijn de eventuele erfelijke ziektes? Kan dit ras goed alleen zijn, of juist niet? Zijn ze heel wild of rustig? Wat voor verzorging heeft zo'n kat nodig? Het is bijvoorbeeld vervelend als je voor een Sphinx valt en dat je er dan pas achter komt dat je die best vaak moet wassen.
Om te bepalen welk ras je aanspreekt, kan je bijvoorbeeld naar een kattenshow gaan, wat kattenbladen lezen, surfen op internet of langsgaan bij wat fokkers. Let er wel op dat je maximaal één cattery per dag bezoekt, om te voorkomen dat je eventuele ziektes verspreid.
Oke, je weet welk ras je wilt, en dan?
Als je gevallen bent voor een bepaald ras, dan ga je informeren bij een rasvereniging, speur je sites af en ga je bij een aantal fokkers kijken. Zorg ook dat je weet wat de kosten zijn van het ras, zo kan je voorkomen dat je je laat verleiden een veel te goedkope raskat te kopen met als risico bij een minder goede fokker terecht te komen.
Bij je keuze voor een cattery is het erg belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de fokker. Stel daarom veel vragen. Een goede fokker zal blij zijn met een kittenkoper die vol vragen zit. Hoe meer je weet, hoe beter. Een goede fokker zal je met plezier alles uitleggen wat je wilt weten. Het is alleen maar een teken dat je bewust bezig bent.
Waar moet je op letten en wat moet je vragen?
Let erop dat het schoon is in het huis. Een kater heeft wel een eigen specifieke geur, maar het huis moet natuurlijk niet naar ontlasting ruiken.
Kijk hoe de katten eruit zien: Zijn ze goed verzorgd of zien ze er ziek uit? Hoe lopen ze rond? Gaan ze rustig hun gang, komen ze nieuwsgierig bij je kijken, gaan ze naar je liggen staren of zijn ze misschien zelfs schuw?
Zorg ervoor dat je de ouders, hun (originele stambomen) en de testresultaten mag zien. Een goede fokker is trots op zijn katten en hun gezondheid en zal open en eerlijk zijn over testrapporten (bijvoorbeeld HCM). Door geen kittens te kopen bij fokkers die niet testen, zorg je er voor dat er meer mensen gaan testen.
Vraag of je een paar keer mag komen kijken bij je kitten. Het is normaal dat je de eerste paar weken nadat de kittens geboren zijn nog niet langs mag komen. De kittens zijn dan nog heel vatbaar voor ziektes. Om die reden willen fokkers vaak niet dat bezoek de kittens aanraakt voordat ze een week of 5 zijn.
Je kitten bezoeken maakt de overgang makkelijker als hij gaat verhuizen en je kunt dan zelf zien hoe je kitten opgroeit. Let daarbij op de hygiëne van een nestje. Zijn de kittens schoon en alert, hebben ze schone oogjes, neusjes en kontjes? Kittens moeten gezond en sociaal zijn. Let er daarom ook op hoe de kittens worden opgevoed. Worden ze in huis opgevoed? Met de andere katten erbij? De eerste weken kunnen ze in een werpkist verblijven, maar voor de socialisatie is het heel belangrijk dat ze daarna los in de kamer kunnen lopen. Als kittens te lang apart worden gehouden, kan je beter doorzoeken naar een andere fokker.
Vraag ook naar wormkuren en wanneer die herhaald moeten worden. Hetzelfde geldt voor vlooienmiddel. Als het goed is, heeft je kitten met dertien weken de volledige entingen gehad en hoef je die pas een jaar later te herhalen.
Waar moet je rekening mee houden?
Veel fokkers verkopen een raskat met een contract erbij. In dat contract staat bijvoorbeeld de verplichting om het kitten te castreren. Houdt er ook rekening mee dat er fokkers zijn die een raskat niet verkopen als het kitten alleen moet zijn. Veel fokkers (van bijv. Ragdolls of Birmanen) willen niet dat hun kitten als enige kat in huis is. Denk er over na of je wel twee katten wilt of dat je misschien beter voor een ander ras kunt kiezen. Als je twee katten wilt, kan je bijvoorbeeld twee kittens uit hetzelfde nest nemen.
Neem een kitten nooit eerder mee van de fokker dan dat het een kilo weegt en 13 weken oud is. Ook een ziek kitten moet je nooit ophalen. Een goede fokker zal dit zelf ook niet toestaan en het kitten in huis houden tot het weer helemaal beter is.
Je hebt een kitten niet binnen een maand in huis. Als je perse direct een kitten wilt, let je misschien minder op de kwaliteit van de cattery. Reken dus op een paar maanden wachten.
Ook zijn er speciale fokkers voor specifieke rassen, denk bijvoorbeeld aan de Britse korthaar, Singapura, Scottish Fold, of de Ocicat…
Heel veel succes met het kiezen van een fokker en het vinden van jouw kitten!