Voer. Krabpaal. Speeltje. Ga naar de Kattenwinkel op Bol

Witte katten, albino katten oogkleuren en doofheid

Dominant wit Het dominante wit (juister is “epistatisch wit” aangezien het op een verschillend gen aan de zwart-gebaseerde of rood-gebaseerde kleuren voorkomt) is de kleur verbonden aan doofheid bij katten. Het dominante wit maskeert alle andere kleuren en de katten kunnen blauwe, oranje of ongelijke ogen hebben. Katten met blauwe ogen hebben een hoge kans … Volledig artikel…

Braken bij katten

Dieren braken makkelijker en sneller dan mensen, dat is nu eenmaal een feit. Zo kan gulzig eten al snel braken opwekken. Braken kan gebeuren op de meest verschillende momenten, namelijk: op nuchtere maag of vlak na het eten. Zelfs uren na de maaltijd kan nog onverteerde voedsel worden uitgebraakt. En laten we eerlijk zijn: overgeven … Volledig artikel…

De kat en zijn vacht

De vacht van een kat bedekt bijna zijn hele lichaam, overal zitten kattenharen. Enkel de neus, de lippen, de tepels en de voetkussentjes zijn onbehaard. Op de buik van de kat staan wel 18.000 haren per cm² en op zijn rug ongeveer 9000 per cm². Een kattenhaar groeit ongeveer 3mm per dag. Wanneer de haren … Volledig artikel…

Wormen

…kunnen het leven van je dier behoorlijk lastig maken. Maar ook voor de gezondheid van jezelf of je gezin kunnen deze parasieten een risico zijn, omdat ze ziekten kunnen overbrengen op de mens. Meer info. Het hebben van een huisdier betekent een verrijking van je leven. Huisdieren houden je gezelschap, maken je aan het lachen, … Volledig artikel…

Vachtkleuren

Hieronder zie je alle vachtkleuren op een rij. De vacht van een kat is vaak het eerste waarover gesproken wordt het naast kleur is er natuurlijk verschil in haarlengte en gevoel van zachtheid van de kattenvacht. Het meest zien we zwarte en grijze katten (het vuilnisbakken ras, maar is eigenlijk cypers) maar er zijn nog … Volledig artikel…

De EMS codes van katten

Het Easy Mind System (EMS) van de Fédération Internationale Féline (FIFe) is een systeem waarmee katten kunnen worden geidentificeerd aan de hand van een numerieke code, ongeacht het ras van de kat. De EMS codes zijn : a – Blauw, het lijkt op grijs en kan varieren tussen donker grijs en licht duif grijs, het … Volledig artikel…

Genetica van de kat

De erfelijke eigenschappen van een kat worden, als bij alle levende organismen, bepaald door de genen. Een kat heeft 19 paar chromosomen, elke chromosoom is gevormd uit een reep DNA (Double Deoxyribonucleic Acid), die op zijn beurt weer bestaat uit duizenden stukjes, genen genaamd. Het geslacht is afhankelijk van de X en de Y chromosomen. … Volledig artikel…

Vergiftiging bij katten

Er bestaat een ruime variatie aan giftige stoffen die, als ze door uw huisdier worden opgenomen, tot problemen kunnen leiden. Soms wordt gezien dat het dier iets giftigs opeet, maar meestal is daarover niets bekend. Vooral honden hebben de neiging om alles, wat in hun ogen ook maar enigszins eetbaar is, ook daadwerkelijk op te … Volledig artikel…

Teken bij katten

Een teek (een klein bloedzuigend insect) is vervelend omdat hij ondermeer de ziekte van Lyme (de bacterie Borrelia burgdorferi) en de levensgevaarlijke ziekte babesiosis kan veroorzaken. Veel mensen weten niet dat teken het hele jaar door aanwezig zijn. Over het algemeen denkt men dat in de winterperiode teken niet actief zijn, terwijl juist door zachte … Volledig artikel…

Suikerziekte bij katten

Algemeen Suikerziekte is geen zeldzaam verschijnsel bij katten. Met name zwaarlijvige katten worden erdoor getroffen, maar suikerziekte is ook een bekende bijwerking van prednison-achtige medicatie. Suikerziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam (de alvleesklier) te weinig insuline aanmaakt of een kat verminderd gevoelig is voor insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam … Volledig artikel…