Voer. Krabpaal. Speeltje. Ga naar de Kattenwinkel op Bol

Hoe je kat gezond houden

Klein lichamelijk onderzoek

De vacht

Kijk uw kat geregeld na op vlooien of teken. Vlooien of de kleine zwarte uitwerpselen ervan kunt u gemakkelijk vinden met een vlooienkam. Indien uw kat vlooien heeft kunt u dit best zo snel mogelijk behandelen. Koop een ontvlooingsmiddel bij de apotheek of ga naar de dierenarts voor raad. Een teek kunt u meestal wel voelen met de vingers. Wanneer ze zich al heeft volgezogen met bloed is ze ook makkelijk zichtbaar. Een teek kunt u makkelijk zelf verwijderen met een tekentang. Klem de teek in de tang en draai de tang in het rond tot de teek zich lost. Wees verder ook alert voor zwellingen, kale of gevoelige plekken in de vacht. En kijk ook onder de staart. Kleine beige korreltjes die er uitzien als een rijstkorrel, wijzen op een besmetting met lintworm. In dit geval kunt u uw kat best ontwormen.

De oren

Kijk in de oren van uw kat. De oren moeten schoon zijn. Afscheiding, roodheid of zwellingen zijn abnormaal. Maak nooit zelf de oren van uw kat schoon, u kunt de gehoorgang van uw kat beschadigen, een infectie veroorzaken en de kat er veel pijn mee doen!

De ogen

Controleer ook de ogen. De binnenkant van het ooglid moet roze zijn en er mag geen afscheiding te zien zijn. De ogen moeten helder zijn en de pupillen even groot. Het witte knipvlies, ook wel het 3de ooglid genoemd, mag niet zichtbaar zijn, want dit wijst op ziekte of beschadiging van het oog. Beweeg heel voorzichtig het onderste ooglid omhoog. Het weefsel moet roze zijn, niet wit of rood. Ook wanneer uw kat één van zijn ogen toeknijpt kan dit wijzen op een letsel. Kijk niet te lang in de ogen van uw kat, katten vinden direct oogcontact namelijk heel bedreigend. Wanneer uw kat afscheiding heeft in zijn oog, kunt u dit verwijderen met een watje gedept in verdund oogwater.

De bek

Controleer de bek van uw kat. Duw de lippen wat terug om het tandvlees te controleren. Het tandvlees moet roze zijn, niet wit, rood of gezwollen. Dit kan wijzen op een tandvleesontsteking. De tanden moeten schoon zijn, zonder bruinig tandsteen. Ruik ook eens aan de adem van uw kat, deze mag niet stinken.

U kunt uw kat van jongs af aan wennen aan dit onderzoek. Als onderdeel van de wekelijkse borstel- of verzorgingsbeurt, of wanneer uw kat ligt te slapen op uw schoot. Zo verloopt het onderzoek vlot en is het ook niet onaangenaam voor uw kat.

Wees bovendien alert voor veranderingen in gedrag. Eet en drinkt je kat nog genoeg? Is hij levendig en speels? Ook al te grote gewichtsschommelingen kunnen wijzen op een aandoening of ziekte. Bij twijfel raadpleegt u best de dierenarts.

Vachtverzorging

De meeste katten zijn vrij goed in het zelf onderhouden van hun vacht, maar wat hulp komt altijd van pas. Zo kunt u de overtollige dode haren uit de vacht borstelen. Ook zorgt het borstelen er voor dat klitten in de vacht vermeden worden, zeker bij langharige katten is dit aangewezen. Wanneer de haren eenmaal geklit zijn, kunnen de klitten enkel nog verwijderd worden door deze af te knippen met een (botte) schaar. Door uw kat te borstelen vermijd u ook dat de losse haren op uw meubilair terecht komen, of in de spijsvertering van uw kat. De dode haren worden tijdens het wassen vaak ingeslikt door uw kat. Dit veroorzaakt haarballen die later weer uitgespuwd moeten worden. Let er bij langharige katten ook extra op dat er geen uitwerpselen in de vacht blijven kleven. Indien wel moet dit schoongemaakt worden voor de gezondheid van uw kat. Ontlasting lost gemakkelijk op in lauw water met een beetje zout (fysiologische zoutoplossing).

Over het algemeen hoeft uw kat nooit gewassen te worden, tenzij hij echt vuil is of het zelf niet meer doet. Gebruik in dit geval geen gewone shampoo, maar een speciale shampoo voor huisdieren. Anders kan de natuurlijke balans van de vacht verstoord worden.

Nagels knippen

Indien uw kat naar buiten kan of voldoende krabgelegenheden heeft, denk aan een krabpaal ed., hoeft u de nagels van uw kat niet bij te knippen. Ze slijten immers op natuurlijke wijze af. Indien de nagels van uw kat toch te lang groeien, kunt u ze bijknippen met een speciale nageltang. Deze is te koop in de dierenspeciaalzaak. Het knippen van de nagels moet voorzichtig gebeuren, zodat u enkel in het dode gedeelte van de nagel knipt. De scherpe witte punt van de nagel bestaat uitsluitend uit dode cellen en mag afgeknipt worden. Het roze gedeelte van de nagel bevat zenuwen bloedtoevoer, wanneer u hier in knipt veroorzaakt dit bloedingen en veel pijn bij uw kat. Om de nagels te knippen drukt u simpelweg op het voetkussentje van uw kat. De bijhorende nagel schuift vanzelf naar buiten.

Gezonde voeding

Een goede gezondheid van uw kat begint ook bij een goede voeding. De meeste voeding voor katten is goed uitgebalanceerd en bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen. Kijk op de verpakking om te weten hoeveel uw kat er dagelijks van mag eten. Ook veel drinken is heel belangrijk voor de gezondheid van uw kat. Zorg er voor dat uw kat altijd vers water tot zijn of haar beschikking heeft. Zo worden nier- en blaasproblemen vermeden.

Maandelijkse gezondheids-controle bij uw kat

Regelmatige controles kunnen helpen bij het in een vroeg stadium opsporen van gezondheidsproblemen. Uw kat goed in de gaten houden en het doen van een maandelijks oppervlakkig onderzoek kan resulteren in een flinke besparing op uw dierenartsrekeningen en het kan de levensduur van uw kat verlengen. Hier komt bij dat de extra aandacht uw kat en u ten goede zal komen! Hieronder volgt een zeer eenvoudige thuisbeoordeling die u zelf kunt doen. Meld om het even welke problemen aan uw dierenarts!

Algemene Verschijning:

Let op uw kat als hij rondloopt. Let op hinken,gewichtsafname/gewichtstoename. Is hij waakzaam? Is zijn houding normaal?

Ogen:

Let op afscheiding, roodheid. Let op tekenen die wijzen op een ontsteking. Let op troebelheid. Hebt u tekenen van een gezichtsstoornis, zoals het niet zien van speelgoed of het tegen dingen aanlopen opgemerkt?

Oren:

Afscheiding uit de oren? Zijn de kanalen rood geworden of geïrriteerd? Dit kan een infectie of oormijt zijn (oormijt kun je meestal herkennen aan donkerbruine, kruimelige afscheiding en aan het veelvuldig krabben). Ruik aan de oren. Hebben zij een sterke of gistachtige geur? De oren zouden schoon moeten ruiken. Maak de de oren regelmatig schoon met de hiervoor aangewezen producten.

Neus:

Let op afscheiding, verstopte ademhaling. Indien dit het geval is kan de kat een ontsteking aan de bovenste luchtwegen hebben.

Mond en Keel:

Doe de lip omhoog en bekijk het tandvlees. Ziet het er ontstoken uit? Zijn er tanden gebroken of missend? Zit er tandsteen op de tanden? Ziet u zwellingen in het gezicht? Ziet u zwellingen op de keel? Een regelmatig tandhygiëneprogramma kan hierin werkelijk verschil uitmaken.

Buik:

Laat uw handen voorzichtig over de kat’s buik gaan. Heeft hij pijn? Ziet de buik er opgezwollen uit?(Dit kan een teken van Cushing zijn) Voelt u bulten of verdikkingen? Gebruikt uw kat de kattenbak regelmatig en zoals normaal? (dit is vanzelfsprekend lastiger als u kat zijn behoefte buiten doet..)

Hals en Ruggegraat:

Glijd voorzichtig met uw handen vanaf de hals tot aan het eind van de staart. Bemerkt u hierbij pijn? Bemerkt u om het even welke duidelijke beperkingen van het bewegingsapparaat?

Huid en Vacht:

Verzorgt de kat zich behoorlijk ? Langharige katten dient u regelmatig te kammen. Bemerkt u ongewoon haarverlies? Is de huid vettig of juist te droog ? Heeft de kat externe parasieten zoals vlooien of teken? Let ook op builen en bulten op de huid.