De uitdrukking ‘als kat en hond’ bestaat niet voor niets. Katten en honden zijn nu eenmaal heel verschillende diersoorten die op een heel andere manier met elkaar communiceren. Dat maakt het niet altijd makkelijk om elkaar te begrijpen. Toch is het mogelijk voor een kat en een hond om harmonieus samen te leven. Sommige katten en honden houden er zelfs een hechte vriendschap op na.
Samen opgroeien
Deze situatie waarbij de kat en de hond met elkaar opgroeien is de makkelijkste. Pups zitten tussen de leeftijd van 3 tot 12 weken in de socialisatieperiode en kunnen in principe aan alles wennen. Dit geldt ook voor kittens die in hun socialisatieperiode zitten tussen de leeftijd van 2 tot 7 weken. Zo kunnen ze geleidelijk aan elkaar wennen zonder strubbelingen. Helaas is dit de ‘ideale’ situatie, in realiteit is één van de dieren vaak ouder en nog niet gewend aan kat of hond. Toch is het ook mogelijk om op oudere leeftijd de dieren aan elkaar te laten wennen.
Een verschillende lichaamstaal
Honden en katten spreken als het ware een andere taal. De lichaamstaal van katten is heel anders dan de lichaamstaal van honden.Bij momenten zijn ze zelfs tegenstrijdig. Dit kan tot misverstanden leiden in de communicatie. Zo is een kat die met opgeheven staart loopt ontspannen en op zijn gemak. Een hond die met opgeheven staart loopt straalt dominantie uit en kan zelfs tot de aanval overgaan. Een hond die zijn oren plat naar achteren legt, toont zijn onderdanigheid. Bij een kat is dit net een teken van angst en agressie. Een hond die op zijn buik gaat liggen geeft zich over en stelt zich onderdanig op. Een kat die hetzelfde gedrag vertoont is bereid tot vechten, waarbij de kat fel kan uithalen met zijn achterpoten. Wanneer de kat angstig wordt zal hij vluchten. Dit wakkert bij honden het jachtinstinct aan, want honden zijn van nature geneigd om achter snel bewegende ‘voorwerpen’ aan te gaan.
De eerste kennismaking
De eerste kennismaking moet zo rustig mogelijk verlopen. Zorg er voor dat alleen de vaste gezinsleden erbij zijn. zorg voor een rustige omgeving, zonder al te veel lawaai. Probeer de kennismaking zo normaal mogelijk te doen verlopen, zonder te veel opwinding. Laat de eerste kennismaking altijd onder toezicht verlopen, zodat je kunt ingrijpen indien nodig!
Een nieuwe kat bij een hond
Een hond voelt zich minder snel bedreigt door een nieuwkomer in huis. Dit komt omdat honden van nature in een roedel leven. Ook het karakter van de hond en zijn voorgeschiedenis met katten speelt een rol in de gewenning aan een kat. Heeft de hond nog weinig ervaring met katten of is het een hond die al jaren achter elke kat aanjaagt? Is de hond eerder agressief of heeft hij een vriendelijk en zachtaardig karakter? Als de kat de nieuwkomer is, zet hem dan in een bench op de tafel. Katten voelen zich meer op hun gemak als ze op een hoger niveau zitten. Hoe veiliger de kat zich voelt, hoe kleiner de kans dat hij gaat blazen of grommen naar de hond. Ook kan de kat niet wegrennen, wat het jachtinstinct van de hond zou prikkelen. Vermijd dat de hond gaat springen en blaffen tegen de kat. Beloon hen beide met iets lekkers zodat ze elkaar met iets leuks gaan associëren. Laat de kat ook eens het huis verkennen zonder de aanwezigheid van de hond. Zo kan de kat zijn nieuwe omgeving in alle rust gewoon worden, zodat hij zich veilig voelt. Wanneer de kat en de hond normaal op elkaar reageren, is het tijd om ze bij elkaar te zetten zonder bench. De hond kan voor alle veiligheid een leiband aanhebben, zodat je snel kunt ingrijpen indien nodig. Laat ze elkaar besnuffelen. Beloon de hond voor goed gedrag.
Een nieuwe hond bij een kat
Een kat leeft eerder solitair en probeert zijn territorium te verdedigen tegen nieuwkomers. Een hond erbij kan er voor zorgen dat de kat zich angstig of bedreigd voelt. Houd de hond de eerste periode in de bench, zo kan de kat geleidelijk aan wennen aan zijn aanwezigheid. Forceer de kat ook niet om bij de hond te zijn. Ze moeten geleidelijk aan hun plaats zoeken in de veranderde situatie.
De kracht van geur
Het kan helpen om de hond en de kat geleidelijk aan elkaars geur te laten wennen. Dit kan door met een doekje over de nieuwkomer te wrijven, en dan te laten besnuffelen door de vaste bewoner. Ook kan de geur op elkaar worden over gewreven zodat de geur als minder bedreigend ervaren wordt. Ook een spray als Feliway kan helpen om de kat zich meer op zijn gemak te doen voelen, het bevat kalmerende geurstoffen.
Belonen
Hond en kat moeten elkaar leren associëren met leuke dingen, zoals voer of lekkere snoepjes. Het kan ook helpen om kat en hond gelijktijdig eten te geven. Zet de voerbakjes eerst ver uit elkaar en schuif ze steeds dichterbij. Een hond en kat die in elkaars nabijheid normaal durven eten, voelen zich meer ontspannen en krijgen een band.
Conflicten vermijden
Wanneer hond en kat een gevecht aangaan, kunnen ze elkaar behoorlijk verwonden. Daarom is het belangrijk om dergelijke conflicten te vermijden. Ook moet vermeden worden dat de hond als een gek achter de kat gaat aanjagen.
Eigen plekje in huis
Zowel hond als kat moeten in huis ook een veilige en vertrouwde plek hebben waar ze zich terug kunnen trekken, weg van de nieuwe huisgenoot. Een kat moet altijd een plaatsje hebben waar de hond niet bij kan, bijvoorbeeld op of onder een kast. Zo kan de kat vluchten indien nodig of de rust opzoeken.
Jaloezie voorkomen
Geef beide dieren voldoende aandacht, zeker in elkaars aanwezigheid. Zo voorkom je jaloezie tussen beide dieren.
Heb geduld
Soms zijn kat en hond binnen enkele dagen aan elkaar gewend, soms duurt het enkele weken. Wanneer het echt niet lukt vraag dan raad aan een dierenarts of gedragsdeskundige.