Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Parasieten bij de kat


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Katten kunnen veel hinder ondervinden van parasieten. Vlooien kunnen voor heel wat jeuk zorgen en teken kunnen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Naast besmetting met externe parasieten zoals vlooien of teken, kunnen katten ook hinder ondervinden van interne parasieten zoals wormen of microben. Deze interne parasieten zijn niet alleen een risico voor de kat maar kunnen ook overgebracht worden op de mens. Het is daarom heel belangrijk om je kat te behandelen tegen deze ongewenste gasten. Katten die in een landelijke omgeving wonen hebben doorgaans vaker parasieten dan katten uit de stad.

vloVlooien
Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed. Ze veroorzaken jeuk en kunnen door inslikken lintworm overdragen. Vlooienbestrijding gebeurt best niet enkel op de kat, maar ook in zijn omgeving, zoals de favoriete rustplaatjes van je troeteldier. Vlooien leggen immers hun eitjes op de kat, die vervolgens van de vacht vallen. De eitjes komen overal in huis terecht waar de kat regelmatig komt, maar vooral op warme donkere plekjes ontwikkelen de eitjes zich tot vlooien. Er bestaan diverse middeltjes om deze beestjes te bestrijden, van vlooienbanden, druppeltjes in de nek tot speciale sprays en poeders. Je kunt de anti-vlooienmiddeltjes gewoon in de dierenwinkel kopen.

spoelwormWormen
Katten kunnen last hebben van verschillende soorten wormen. De meest bekende zijn de lintworm en de spoelworm. De lintworm kan diarree veroorzaken. Wanneer je kat besmet is met lintworm, kan je rond zijn anus en op zijn ligplaats soms kleine stukjes van de worm zien die lijken op rijstkorrels. In zo’n geval is ontwormen èn ontvlooien noodzakelijk, de lintworm wordt namelijk overgebracht door het inslikken van vlooien. Kittens hebben meestal last van spoelwormen. Een besmette kitten heeft vaak last van een opgezwollen buikje, diarree en een vertraagde groei. Kittens kunnen best ontwormd worden op de leeftijd van 4 tot 8 weken en daarna om de twee maanden tot ze een half jaar oud zijn. Ook de moederpoes moet tegelijkertijd ontwormd worden aangezien ze haar kittens zoogt. Na deze levensfase kunnen katten best twee keer per jaar ontwormd worden. Dit kan op diverse manieren, met orale pasta’s of tabletten afgestemd op het gewicht van je kat.

Wat u moet onthouden over spoelwormen bij katten

Katten infecteren zich door besmette aarde, of door het eten van geïnfecteerde prooidieren Mensen kunnen zich infecteren met katten spoelwormen door besmette aarde of door voorwerpen die besmeurt zijn met katten ontlasting Als uw kat mager wordt, een dikke buik of een doffe vacht heeft is het mogeljk dat uw kat een spoelworm infectie heeft De meeste katten raken wel een keer besmet met spoelwormen in hun leven. Dit gaat meestal zonder symptomen Spoelworm larfjes kunnen meer dan 2 jaar in de buitenwereld overleven en zijn ongevoelig zijn voor droogte warmte, koude en voor de meeste ontsmettings- en reinigingsmiddelen.

teekTeken
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten met acht poten. Ze voeden zich met bloed van hun gastheer, dat kan een mens of een dier zijn. Ze starten heel klein en zijn moeilijk zichtbaar. Vervolgens zuigen ze zich zo vol bloed dat ze wel vijf tot tien keer hun oorspronkelijke grootte worden! Op dat moment ziet de teek er uit als een klein spinnetje met een grote donkergrijze bol op zijn rug. Katten raken meestal besmet door in het dichte struikgewas, het bos of het lange gras te lopen. Teken kunnen naast irritatie van de huid ook ziektes overbrengen, zoals Lyme disease. Vooral teken in landen rond de Middellandse Zee zijn drager van het virus, maar ook in onze streken kan je kat besmet geraken. De bloedmaaltijd van een teek duurt ongeveer een week. Wanneer het diertje zich helemaal vol bloed heeft gezogen, laat hij zich vanzelf vallen. Maar hoe korter de teek op de kat zit, hoe kleiner de kans op besmetting. Je kunt dus best je kat regelmatig controleren op teken en de teek verwijderen met een speciale tekentang. Met een draaiende beweging haal je de teek van de kat. Je kunt teken ook preventief bestrijden met een aangepaste spray.

Toxoplasmose
Toxoplasmose is een bacteriële parasiet die voorkomt bij de kat. Katten kunnen dragers zijn van deze parasiet zonder er zelf ziek van te worden. Toxoplasmose is besmettelijk voor mensen en is gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het tot een spontane abortus kan leiden. De bacterie wordt overgedragen via de ontlasting van de kat. Het is daarom belangrijk om de kattenbak schoon te maken met rubberen handschoenen aan en om rauwe groenten goed te wassen, aangezien katten zich ook in moestuintjes kunnen ontlasten. Als je eenmaal besmet bent geraakt met toxoplasmose ben je voor de rest van je leven resistent. Veel katteneigenaren hebben deze besmetting gedurende hun leven al doorgemaakt.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.