Een zwarte panter, daar lijkt de Bombay kat nog het meeste op. Hij ziet er mysterieus uit met zijn fonkelende goudgele ogen en zijn diepglanzende zwarte vacht. De Bombay heeft een opmerkelijke naam. Daar komt hij niet ‘zomaar’ aan, het ras is namelijk vernoemd naar een Indiase stad omdat hij sterk lijkt op de Indiase zwarte luipaard. Zijn oorsprong ligt echter in een heel andere streek…
Oorsprong Bombay
Het ras is ontstaan in 1958 in de Verenigde Staten onder de hoede van de Amerikaanse kattenfokster Nikki Horner. Het doel was om een zuiver zwarte Burmees te fokken. Daarvoor werd een bruine Burmees gekruist met een zwarte Amerikaanse korthaar. Zo werd de zwarte minipanter geboren. De nakomelingen waren zwart maar hadden de prachtige vacht van de Burmees, met slechts één Burmees gen. In 1976 werd de Bombay als een onafhankelijk ras op tentoonstellingen aanvaard. Het ras werd erkend door de C.F.A. en de T.I.C.A. Het Amerikaanse poezenkoppel Opium en Bagheera werd in 1989 overgebracht naar Frankrijk om de eerste Europese lijn op te starten. Om die reden is het ras aan beide kanten van de Atlantische Oceaan identiek. Hij valt onder de rasstandaard van de Asian. De Bombay is in de Verenigde Staten weliswaar een groot succes maar in Europa is hij nauwelijks bekend. Dat maakt van de Bombay een vrij zeldzaam kattenras. Er zijn wereldwijd niet veel fokkers die zich op dit prachtige ras hebben toegelegd. De Bombaykat heeft meestal vier of vijf nakomelingen per worp.
Uiterlijk Bombay
De Bombay heeft een korte zwarte vacht met gladde haren. Hij heeft heel weinig ondervacht. De vacht heeft een satijnachtige glans. Alles aan de Bombay is zwart: zowel zijn vacht als zijn neus en voetkussentjes. Nog kenmerkend aan de Bombay zijn de grote opvallende ogen. De ogen van de Bombay lijken te glanzen en hij kan heel doordringend kijken. De oogkleur varieert van goud tot koper, maar koperkleurig heeft de voorkeur. De oogkleur heeft zich bij Bombaykittens na zes maanden definitief ontwikkeld. Hij heeft een ronde kop en een korte stompneus. Hij beschikt over een stevige kin en volle wangen. Zijn grote afgeronde oren staan rechtop. Hij heeft een middellange staart die gelijkmatig is en dun uitloopt naar de punt. De Bombay is gemiddeld van grootte. Hij beschikt over een fors en gespierd lijf. Ondanks zijn zware bouw is de Bombay toch opvallend lenig. Een volwassen Bombaykat weegt 2,5 tot 5 kg.
Karakter van de Bombay
De Bombay heeft het kenmerkende karakter van een Burmees. Het is een rustige en gezellige kat om in huis te hebben. Hij is over het algemeen sociaal en kan vrij goed overweg met andere huisdieren. Hij past zich goed aan nieuwe situaties aan en is gemakkelijk in de omgang. Het is een aanhankelijk en zachtaardig ras. Een Bombaykat staat graag in de belangstelling, hij krijgt graag aandacht en geniet van de liefdevolle strelingen van zijn baasje. Hij wordt niet graag lange tijd alleen gelaten, dan voelt hij zich eenzaam. De Bombaykat is dus niet ideaal voor mensen met lange werkdagen. Wel is het een ras dat niet te veel extra verzorging vereist. Het volstaat om af en toe zijn vacht te borstelen. Het is een sterk en gezond ras. Een Bombaykat slaapt voortdurend. Zijn gemiauw klinkt een beetje schor. Zijn nieuwsgierigheid brengt hem steeds in nieuwe en spannende situaties. Hij is zelfzeker en zal niet snel een uitdaging uit de weg gaan. Hij is actief en speels en dat maakt van hem een uitstekende jager. Toch kan hij ook perfect binnen gehouden worden.