Voer. Krabpaal. Speeltje. Ga naar de Kattenwinkel op Bol

Burmees

Geschiedenis Burmees
In 1930 nam de Amerikaanse psycholoog Dr. Jospeh Thompson een prachtige poes met een warme bruine kleur uit Burma mee naar de Verenigde Staten. De poes, Wong Mau genaamd, werd gedekt door een Siamese kater en kreeg een nestje met Siamese kittens en kittens met dezelfde warme bruine kleur als hun moeder. In feite waren dit Tonkanezen (kruising tussen een Siamees en Burmees). Vervolgens werd Wong Mau door één van haar bruine zoons gedekt en in dit nestje zaten de eerste echte Burmezen. Wong Mau is dus de ‘stammoeder' van alle Burmezen.

In de jaren zestig werden vanuit Engeland de eerste Burmezen naar Nederland geïmporteerd, maar de Burmees kreeg pas in de jaren zeventig grote bekendheid. Sinds die tijd zijn ze steeds populairder geworden.

BurmeesKarakter Burmees
Burmezen zijn hele sociale, intelligente en aanhankelijke katten. Ze zijn echte allemansvrienden. De Burmees heeft als doelstelling iedereen om hun pootjes te winden! Mensen die niet van katten houden zijn voor de Burmees een extra grote uitdaging en ze zullen er alles aan doen om ze van gedachten te laten veranderen. Vaak met succes!

Burmezen zijn echte schootkatten en hebben veel aandacht nodig. Ben je weinig thuis, neem er dan zeker een tweede kat bij! Burmezen zijn erg nieuwsgierig en willen precies weten wat er allemaal in huis gebeurt. Verder zijn Burmezen, tot op hoge leeftijd, erg speels en ondeugend. Veel Burmezen kunnen apporteren, de Burmees wordt niet voor niets de ‘hond onder de katten' genoemd. Verder zijn ze goede uitbrekers. Dichte deuren zijn geen probleem! Al met al is de Burmees is een geweldige kat. Mensen die eenmaal met de Burmees in aanraking zijn gekomen komen vaak niet meer van deze ‘verslaving' af! Bij één Burmees blijft het dan ook zelden…

Burmeeskleuren Burmees
In de eerste nesten in Amerika kwamen zowel bruine als chocolate Burmezen voor. Aangezien men voor de bruine kittens raserkenning wilde krijgen werd alleen gefokt met deze ‘pure' bruine katten. De bruine Burmees werd in 1936 erkend door de Amerikaanse Cat Fanciers Association. In 1955 werd een kitten met een blauwe vacht geboren. Dit was een grote verassing en het kitten kreeg dan ook de naam Sealcoat Blue Surprise. De kleur blauw werd in 1960 erkend.

In de jaren zeventig kregen ook de kleuren chocolate en lilac (licht grijs met een roze gloed) deze status. Door inbreng van een rode tabby kat en een red-point Siamees ontstonden Burmezen in de nieuwe kleuren rood, crème en tortie (schildpad). In Nederland zijn onlangs nog twee nieuwe kleuren ontwikkeld: cinnamon (licht kaneelkleurig) en fawn (zandkleurig met een roze-achtige gloed). Deze kleuren worden door de meeste kattenorganisaties echter nog niet erkend.

Het type
Er is inmiddels een duidelijk verschil in type tussen de zogenaamde ‘Europese Burmees' en de ‘Amerikaanse Burmees' (meer gedrongen en met een kortere kop). Volgens de rasstandaard is de Europese Burmees een middelgrote, elegante en gespierde kat. Opvallend aan de Burmees is dat hij zwaarder van gewicht is dan je op het eerste gezicht zou denken.

Burmezen hebben een iets wigvormige kop met brede jukbeenderen. De oren horen een brede basis en afgeronde punten te hebben en moeten wijd uit elkaar geplaatst staan. De kin hoort stevig te zijn en de neus een duidelijke stop te hebben. De ogen van de Burmees moeten bij voorkeur goudgeel, groot en wijd uit elkaar geplaatst zijn. De vacht van de Burmees is kort, fijn en zijdeachtig van structuur. Gezonde Burmezen hebben een prachtige glanzende vacht.

Burmezen zijn ook gebruikt om de Bombay mee te fokken.