Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Chartreux

Geschiedenis Chartreux
Men vermoed dat deze katten afkomstig zijn uit een bergachtig gebied in Frankrijk met de naam ‘Grand Chartreuse’. In dit gebied is sinds de 11e eeuw de ‘Orde der Kartuizer Monniken’ gevestigd. De monniken zouden deze katten hebben gefokt om schadelijke knaagdieren weg te houden. De katten zijn in de loop der tijd in Parijs terecht gekomen. In de 18e eeuw dook de naam ‘Chartreux’ regelmatig op in boeken en artikelen als men het had over blauwe, kortharige katten uit Parijs. Vooral in Frankrijk en België zijn deze katten erg geliefd, maar de Chartreux ondervindt een groeiende populariteit in Nederland, Italie, Zwitserland, Portugal, USA en Duitsland.

Karakter Chartreux
Het karakter van de chartreux is te omschrijven als vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtig en rustig. De Chartreux is onderzoekend en staat open voor iets nieuws.

Chartreux Door hun charme en aanpassingsvermogen sluiten ze snel vriendschap met soortgenoten, maar ook met andere dieren. Men noemt de Chartreux ook wel eens de hondkat, omdat hem alles te leren valt wat je een hond ook zou leren. Ze laten zich zelfs aan een riem meenemen. Chartreux zijn prima speelkameraadjes voor kinderen, omdat ze zelden hun nagels uitslaan als iets ze niet bevalt. Ze zoeken eerder uit eigen beweging een rustig plekje op. Ze kunnen tegen alleen zijn, maar omdat het gezelschapsdieren zijn vinden ze het prettig als er een ander dier of mens aanwezig is.

Verzorging Chartreux
De vacht van een Chartreux heeft weinig verzorging nodig. Een keer per week borstelen met een varkensharen borstel is voldoende. Als de vacht erg vies is, kunt u deze inpoederen met (ongeparfumeerd en vetvrij) talkpoeder, dat de eigenschap heeft vuil en overtollig vet te absorberen. Laat het poeder eerst intrekken en borstel de kat totdat er geen spoortje talkpoeder meer in de vacht aanwezig is. De uitwendige gehoorgang maakt u af en toe schoon met een voor katten bestemde oorcleaner.

ChartreuxType
De Chartreux is een middelgrote, gespierde en stevig gebouwde kat. Vooral de katers maken een forse indruk. De katten hebben lange poten wat hen een erg elegante uitstraling geeft. De staart is vrij lang en loopt taps toe in een mooie, afgeronde punt. De kop heeft een omgekeerde trapeziumvorm. De oren staan hoog op het hoofd wat de kat een alerte indruk geeft. De ogen zijn expressief, koperkleurig tot oranje en staan wijd open.

Vacht Chartreux
De Chartreux heeft een dubbele, glanzende grijze tot zilvergrijze vacht. De ondervacht is wat wollig en heeft dezelfde kleur als de bovenvacht. De vacht staat van het lichaam af en voelt fluweelachtig aan.

Kleuren Chartreux
De blauwgrijze vacht is het kenmerk van de Chartreux. Verschillende tinten blauw tussen bleek blauwgrijs tot dieper blauwgrijs komen voor, maar de voorkeur gaat uit naar katten met een bleek blauwgrijze vacht. Alle delen van het lichaam van deze kat zijn grijs, met uitzondering van de ogen die koperkleurig tot oranje zijn.

ChartreuxBijzonderheden Chartreux
Deze originele kat uit Frankrijk wordt nogal eens verward met de blauwe Britse Korthaar en Blauwe Rus. Qua uiterlijk onderscheidt het Franse origineel zich van de op ronde vormen gefokte Britse kat door de meer gestrekte bouw. Het meest kenmerkende verschil met de Blauwe Rus, die met de bluepoint Siamees is gekruist, is de groene oogkleur. De chartreux lijkt op een elegante poema. De Britse kat daarentegen, die met de Pers is gekruist, komt eerder over als een mollige teddybeer.

Fouten bij de Chartreux
Te korte staart; te kleine oren; witte haren in de vacht; afwijkende kleur ogen. In Frankrijk is de populatie Chartreux nauw verwant. Hierdoor is het fokken zonder inteelt een probleem. Een advies bij het kopen van een Chartreux is om goed op de stamboom te kijken of de kat zuiver is.