Katten slapen zo’n 60 tot 65% van hun leven. Dat komt neer op zo’n 16 uren slaap per dag. Dit slapen ze echter niet aan één stuk zoals de mens, maar eerder in kleine dutjes verspreid over de dag. Katten zijn nachtdieren en zijn dus vooral ’s nachts actief. De dag is voor hen het ideale moment voor een deugddoende siësta!
Kunnen katten dromen?
Katten kunnen dromen, maar niet in elke fase van hun slaap. Er kan een onderscheid gemaakt worden in ‘dutten’ en de ‘diepere slaap’. De diepe slaapfase van een kat wordt gekenmerkt door trillende snorharen, trillende pootjes en een bewegende staart. Het is minder zichtbaar, maar ook de ogen bewegen achter gesloten oogleden (rapid eye movement) net zoals bij de mens tijdens de REM slaap. In deze fase, ook wel de paradoxale slaap genoemd, dromen katten het meest. Deze cyclus wordt afgewisseld met de trage slaap, waarin katten niet dromen. In deze fase veranderen ze soms van slaaphouding. Katten zouden zo’n drie uur per dag dromen. Dat is meer dan de mens, die gemiddeld zo’n anderhalf uur per nacht droomt.
Plat op m’n zij, of toch in een bolletje gerold?
Een slapende kat kan verschillende lichaamshoudingen aannemen: in een bolletje gerold, languit uitgestrekt, in sphynxhouding,… Wanneer zijn buik zichtbaar is, heeft hij het volste vertrouwen in zijn omgeving. De buik is immers zijn zwakke plek die in een gevaarlijke situatie beschermt dient te worden. De verkozen houding van een kat is afhankelijk van de temperatuur en de diepte van de slaap. In een koude omgeving verkiest de kat een sphynxhouding om lekker warm te blijven. Op een warme zonnige dag zal een kat liever uitgestrekt liggen, op de verkoelende stenen in de schaduw bijvoorbeeld. In een diepe slaap ontspannen de spieren, waardoor katten liefst op hun zij liggen. Voor een kort dutje verkiezen ze dan weer de sphynxhouding. Oudere katten zullen nog meer slapen dan jonge.
Favoriete slaapplaatsjes
Katten zijn meestal heel eigenzinnig in de keuze van hun favoriete slaapplekje. Ze verkiezen zeker niet altijd het door jou zorgvuldig gekozen mandje. Katten houden liefst van warme knusse plekjes om te slapen. Het dekentje in de zetel is vaak favoriet. Er bestaan ook speciale hangmatjes om aan de verwarming te hangen, heel populair omwille van de warmte. Om warm te blijven slapen sommige katten lekker tegen elkaar aan. Ook meer beschutte verstopplaatsjes zijn heel geliefd, zoals een kartonnen doos of overdekte mand . De oorzaak hiervan kan gevonden worden in de natuur, waar katachtigen zich vaak in holen verschuilen. Een hoge slaapplaats is ook vaak populair, aangezien het plekje als uitkijkpost kan dienen voor de nieuwsgierige kat. En tevens als bescherming tegen vijanden. Katten hebben vaak meerdere favoriete slaapplaatsjes, ze wisselen graag eens af.
Heeft je kat een slaapplaatsje gevonden waar je niet akkoord mee bent? Leg dan een opgeblazen ballon op deze plaats. Katten houden immers niet van de textuur en het geluid van ballonnen. Ook zilverpapier kan soelaas bieden, katten houden niet van het knisperende geluid onder hun pootjes. En aan de geur van sinaasappelschillen hebben katten ook een hekel, omdat katten gevoelig zijn voor geuren. Welke slaapplaatsjes kunnen best verboden worden? In de eerste plaats het bed om hygiënische redenen (b.v. vlooien). De rest hangt af van uw eigen voorkeuren. Katten in de ruiperiode verliezen veel haar, dit kan achterblijven op stoffen meubels, zoals de zetel. Misschien leert u uw kat daarom liever op een dekentje of krabpaal slapen? U beslist!