Niets zo rustgevend als kattengespin, het klinkt menig kattenliefhebber als muziek in de oren. Toch blijft het een raadsel hoe katten nu precies spinnen. De wetenschap heeft nog niet met zekerheid kunnen aantonen hoe het geluid gevormd wordt. Eén theorie is dat het geluid afkomstig is van de valse stembanden, twee membraanplooien achter het strottenhoofd. Volgens een andere theorie wordt het geluid geproduceerd door een vibrerende ader in de borst en dan door de luchtpijp versterkt.
Wat men wel weet is waarom katten spinnen en ze doen dit om verschillende redenen. De meest voorkomende reden is tevredenheid: een kat geniet met volle teugen wanneer hij zich heerlijk laat vertroetelen op je schoot. De strelingen van zijn baasje maken hem gelukkig en hij zal dit bevestigen met zijn ritmische geronk. Ook een kat die op een warm plekje ligt te soezen zal zijn gezellige gespin laten horen. Of een kat die een lekker hapje aan het verorberen is.
Toch spinnen katten ook in minder leuke situaties, bij pijn bijvoorbeeld. Een kat die bevalt of gewond is zal ook ronken. Uit onderzoek blijkt dat laagfrequente trillingen pijn zouden verlichten en zelfs herstellend werken. De trillingen zouden in staat zijn om de botten te verstevigen. Als dat waar is, zou de huiskat over een zelfhelend mechanisme beschikken dat bovendien pijnstillend werkt! Ook de emoties van een kat hebben invloed op zijn geronk, zo zouden angstige katten ook spinnen. Het gespin helpt om spanningen te verminderen. De helende werking van kattengespin is niet alleen voor katachtigen van toepassing: het heeft ook een rustgevend effect op mensen. Daarom dat katten soms ingezet worden in therapiesessies en bejaardentehuizen. Het gespin van de kat kan heel ontspannend werken voor de gestreste medemens, en zou zelfs de bloeddruk verlagen.
Katten kunnen van jongs af aan spinnen. Kittens kunnen al zachtjes spinnen zodra ze enkele dagen oud zijn. Ze laten het maar al te graag horen terwijl ze gelukzalig bij de moederpoes liggen drinken. Een kitten kan namelijk ook met gesloten mond spinnen. Kitten worden blind geboren en reageren dus heel sterk op hun andere zintuigen. Wanneer ze de moederpoes horen spinnen, ronken ze naar haar terug. Katten blijven hun leven lang spinnen.
Het typische geronk zit de familie: ook andere katachtigen spinnen, zoals poema’s, jachtluipaarden en leeuwen. Van alle grote katachtigen spint enkel de tijger niet. Er zijn een aantal verschillen tussen het geronk van de huiskat en zijn grotere soortgenoten: alleen de huiskat kan spinnen zowel bij het uit- als inademen. Bovendien ligt de frequentie van het gespin veel hoger bij de grote katachtigen.
Het spinnen van de kat komt in alle vormen voor, het varieert in geluidssterkte en toon Sommige katten zijn niet zo’n ervaren spinners en laten eerder een ‘snurkachtig’ gebrom horen. Sommige katten spinnen zo zachtjes dat je het nauwelijks hoort. Andere katten zijn dan weer de Figaro’s van hun tijd en spinnen luid en prachtig! Hoe vaak katten spinnen hangt niet af van hun aanleg of geslacht maar van hun karakter, naar sommige katten hoef je maar te kijken of ze starten hun typische gebrom. Het blijft een mysterie, het raadselachtige geronk van katten. Toch is één ding zeker: niets zo gezellig als een spinnende kat!